Храненето със суроватка е ефективна техника, която опитните градинари активно използват на своите градини. Това позволява да увеличите производителността и да защитите растенията от заболявания.
Най-често суроватката се използва при краставици и домати, но тя ще бъде полезна за почти всички зеленчуци и дори овощни дървета. Сега ще ви разкажем за начините, по които трябва да се направи, ще опишем в тази статия как да си наторите градината и изкарате реколта каквато никога досега не сте имали.
Богата на микроелементи, минерали, лактоза, протеини, въглехидрати и витамини, суроватката е страничен продукт при производството на сирене и извара.
Тази естествена тор носи безценни ползи за растенията. Компонентите й включват цинк, желязо, калций, калий, фосфор и аминокиселини, които помагат на растенията активно да изграждат зелена маса и да произвеждат качествени плодове.
В допълнение, при пръскане киселинно-млечният разтвор покрива листата с тънко фолио, което е непроницаема бариера за вредите. А вредителите от насекоми умират от факта, че не могат да смилат съдържащата се в серума лактоза.
За какви растения се използва серума?
Най-често суроватката се използва за подхранване на краставици и домати. Добре се възприема също и за тиквички, тикви, лук, репички, ряпа, моркови, цвекло.
За овощните дървета суроватката е полезна до ябълковите дървета, от градинските цветя до розите и божурите. Серумният разтвор е ефективен срещу патогени при късна болест и брашнеста мана .
Как се прави
Ако трябва да извършите кореновата обработка, разредете серума във вода със стайна температура в съотношение 1 до 10. Изсипете кореновата система с този разтвор в радиус 50 см от стъблата на растенията.
Разтворът за листата се прави най-добре с вода и серум в съотношение 3 към 1.
Използвайте само прясно приготвен продукт. Ако млечните гъби започнат да ферментират, може да се появи нежелана патогенна микрофлора, която е вредна за растенията.
Кога е по-добре да се прави
Краставиците трябва да започнат да се хранят със серумен разтвор след появата на първите листа. Интервалът между пръсканията трябва да бъде 1-2 седмици.
Доматите, подобно на краставиците, се обработват 7 дни след засаждането. И след това веднъж седмично през целия вегетационен период. Последната горна превръзка се извършва няколко дни преди прибирането на реколтата.
Интересен факт: 100 грама мляко съдържа 125 mg калции , а в изварата, която се прави от мляко, само 70 mg. Къде отива останалата част от калция? Когато правите извара, тя отива в суроватката.
Суроватката като цяло е много недооценен продукт. В киселата суроватка остават до 20% протеини, почти всички витамини от група В и 60-80% минерали от млякото. Така че тук всеки вече трябва да избере за себе си: пийте суроватка или подхранвайте краставиците с този полезен продукт.