Скоро идва Великден, което означава, че отново ще варим поне 20-30 яйца за боядисване . Но нека си признаем, че всяка от нас има поне 5-6 пукнати яйца всяка година, независимо че стриктно следваме всички мамини и бабини съвети от рода на - лъжица сол и оцет във водата, сложи дебела кърпа на дъното, увий яйцата в чорапогащник и т.н.
Е, тази година ще ви спестим главоболията благодарение на един гениално прост метод , благодарение на който няма да имате нито едно пукнато яйце на Великден!
И така - как да сварите яйца, без да се напукат
За перфектни твърдосварени яйца, извадете първо яйцата от хладилника. Ще използваме продукт със стайна температура.
Напълнете тенджера със студена вода и оставете да заври.
Дръпнете тенджерата от огъня и внимателно поставете яйцата със стайна температура в горещата вода.
Изчакайте няколко минути и след това върнете съда с яйца на огъня. В този случай котлонът трябва да е слаб.
Варете яйцата до 10 минути. Уверете се, че кипенето не е интензивно.
Когато яйцата са готови, внимателно ги извадете от тигана и ги поставете в съд със студена вода.
Този метод на варене не само предотвратява пукнатини в черупката, но също така прави по-лесно обелването на яйцата по-късно. Малък съвет: не варете яйцата повече от 10 минути, тъй като жълтъкът може да стане жилав и безвкусен.