Това е една от любимите домашни заготовки на майка ми - парчета ябълка в сироп, напомнящ на вкус на мармалад. Те остават прозрачни и непокътнати.
Снимка youtube.com
Обелете ябълките, отстранете сърцевината и ги нарежете на филийки.
Снимка youtube.com
Налейте 1 литър студена вода в купа и добавете 1 супена лъжица сода. Разбъркайте до пълното разтваряне на содата и потопете готовите парченца ябълка в разтвора.
Снимка youtube.com
За да не изплуват ябълките, притиснете (аз използвам чиния). Оставете ябълките така поне 6 часа, може и цяла нощ.
Отцедете водата и изплакнете ябълките обилно. Сега нашите ябълки няма да са мокри в сладкото и ще бъдат цели.
Снимка youtube.com
Налейте 300 мл вода в тенджера и добавете 1 кг захар. Разбъркайте и оставете сиропа да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри, докато захарта се разтвори напълно.
Поставете резенчетата ябълка в сиропа и гответе 20-25 минути, като разбърквате от време на време. За 1 кг захар вземете 1 кг ябълки. Парчетата трябва да станат прозрачни и да останат непокътнати.
Снимка youtube.com
Накрая добавете 1 супена лъжица лимонов сок. или 1/2 ч.л. лимонена киселина, разбъркайте и гответе още няколко минути.
Изсипете сладкото в стерилизирани буркани и навийте капачките.
Снимка youtube.com
Съхранение и употреба:
Това сладко се съхранява добре в шкафа. Можете да го приготвите и с кайсии и круши. Опитайте, много е вкусно! Ядем ябълкови резени с ароматен чай или ги използваме в печива - пайове, рула, пайове, но слагаме ябълки само в пълнежа, без сироп.
Снимка youtube.com
Редактор: За Жената
Източник: jemchyjinka.online