С грис и ябълки става върховно сочен сладкиш! Даже и да постите може да си хапнете до насита от това изкушение:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С грис и ябълки става върховно сочен сладкиш! Даже и да постите може да си хапнете до насита от това изкушение:
С грис и ябълки става върховно сочен сладкиш! Даже и да постите може да си хапнете до насита от...
1843
Източник: За Жената
С грис и ябълки става върховно сочен сладкиш! Даже и да постите може да си хапнете до насита от това изкушение:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Постният сладкиш с грис и ябълки е семпъл и вкусен десерт, който съчетава сочността на ябълките с мекия грис, създавайки перфектна комбинация от вкусове. Този десерт се приготвя бързо и не изисква много съставки, което го прави идеален за непланирани почерпки.

Неговата сочност и аромат на канела ще зарадват всеки любител на десертите.

При приготвянето на този сладкиш настърганите ябълки се смесват с грис, захар, ванилова захар, олио, канела, кисела вода и бакпулвер, като се получава богата смес, която се пече до златисто кафяво. За допълнителна сладост тортата се залива с безмлечен шоколад (а ако не постите, спокойно може да използвате и такъв с мляко, вкусът ще е още по-богат), но поръсването с пудра захар също е чудесна алтернатива.

Бърз и лесен постен сладкиш с грис и ябълки

Продукти:

За сладкиша:

  • 3 чаши настъргани ябълки (около 800 гр.)
  • 1 чаша грис (200 гр.)
  • 1/2 чаша захар (може и по-малко по желание)
  • 10 г ванилова захар
  • 1/2 чаша олио
  • канела на вкус
  • 1/2 чаша газирана вода
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер

За заливката:

  • 120 гр. постен шоколад
  • 3 супени лъжици олио (може и разтопено масло)

За намазване на формата:

  • Галета или брашно 

Приготвяне:

В голяма купа се смесват всички продукти за сладкиша: настъргани ябълки, грис, захар, ванилова захар, олио, канела, сода и бакпулвер. Разбъркайте добре всички съставки до получаване на еднородна смес.

Намажете кръгла тава с диаметър 24 см (може и по-малка по желание) с олио, след което я поръсете с галета или брашно, за да може сладкишът да се извади лесно след изпичане.

Разпределете сместа равномерно в подготвената тава. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 40 минути или докато сладкишът се зачерви.

За да проверите дали е изпечен, можете да набодете с клечка за зъби в средата – ако излезе суха, сладкишът е готов.

постен кекс с грис

Снимка: YouTube

Приготвяне на шоколадовия топинг:

През това време разтопете на водна баня 100 г шоколад с 3 с. л. олио. С получената глазура залейте равномерно изстиналия сладкиш.

глазура за кекс

Снимка: YouTube

Алтернатива за топинг:

Ако не искате шоколадова глазура, можете да поръсите сладкиша с пудра захар за по-лек вариант.

ябълков кекс с грис

Снимка: YouTube

Допълнителни съвети:

Ако искате сладкишът да е по-стегнат, можете да добавите една-две супени лъжици брашно или смлени ядки, преди да поставите сместа в тавата.

За още по-богат вкус можете да добавите към сместа малко ванилова захар или настъргана лимонова кора.

кекс с грис и ябълки

Снимка: YouTube

грис сладкиш с ябълки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft