Домашните плодове са много по-вкусни от тези от магазина.
Ако сте решили да се захванете с отглеждане на ароматните и сладки ягоди, ще ви покажем няколко интересни трика за торене на ягоди , благодарение на които реколтата ви ще бъде наистина перфектна.
Достатъчна е проста процедура и ще видите как добивът ще се увеличи неколкократно.
Смело можем да кажем, че ще се чудите какво да правите с толкова много плодове!
Ако решите да торите ягоди по нашия метод, първо трябва да кажем, че той не е никак сложен.
Необходима ви е само основната съставка, която е йод .
Количеството му се определя от това кога сте решили да торите.
Дадената процедура има три фази.
Фаза 1
Първата фаза трябва да се извърши в момент, когато все още подготвяте почвата за отглеждане на ягоди.
Препоръчително е да използвате 15 капки йод на 10 литра вода.
Смесете ги в течността и след това полейте обилно вашите цветни лехи с тази смес
Фаза 2
След като ягодите са засадени, може да започне втората фаза. Настъпва преди цъфтежа на ягодите.
Тук за същото количество литри вода се нуждаете от 15 капки йод и чаша висококачествена дървесна пепел.
Освен гореизброените ви трябва и една чаена лъжичка борна киселина.
Фаза 3
Този период настъпва, когато ягодите вече цъфтят и е необходимо да се поддържа интензивността на цъфтежа. Тук торенето на ягоди има по-скоро поддържащ ефект, затова са необходими 10 литра вода и 10 капки йод.
Как да го направим?
Разбира се е много лесен за използване.
Достатъчно е да създадете разтвор от отделните съставки, с който напоявате почвата в първата фаза, а в следващата фаза ще полеете самите ягоди.
Всеки храст трябва да получи около 500 ml от дадения разтвор, който е по-добър от всеки тор.
Има и друг начин за използване на този разтвор и той се основава на изсипването му в бутилка със спрей-накрайник и нанасянето върху ягодите. Активните вещества достигат до тях директно през листата.
Така че от вас зависи коя процедура ще изберете.
Двата метода могат и да се комбинират.
Защо да използваме йод?
Йодът играе важна роля в жизнената дейност на растенията, както и в нормалното протичане на техните физиологични процеси.
Участва в синтеза на отделни аминокиселини и протеини (намиращи се в състава им), естествен антисептик, участва в дишането, фотосинтезата и азотната обмяна.
Йодът е ефективен срещу повечето гъбички, вируси и бактерии – той е особено ефективен срещу мухъл, гниене и брашнеста мана.
Липсата на йод в растенията може да доведе до намаляване на тяхната устойчивост към различни заболявания.
Причината за липсата на йод може да бъде липсата на този елемент в почвата (особено в торфени, песъчливи почви и почви, изтощени от култури).
Твърде киселите почви са неблагоприятни за йод - в тях йодът веднага преминава в долните слоеве и става недостъпен за растенията.
Най-естественият йод се намира в плодородната черна почва, в низините и особено в крайбрежните райони.
Визуално определянето на липсата на този микроелемент в растенията е доста трудно, тъй като някои съвпадат със симптомите на други заболявания и действието на вредители.
Затова препоръчваме поне превантивно торене на растенията с йод - това ще бъде полезно във всяка градина и със сигурност няма да навреди на растенията.