С какво да съчетаваме картофите в менюто, за да отслабваме, а не да дебелеем:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
С какво да съчетаваме картофите в менюто, за да отслабваме, а не да дебелеем:
18592
Източник: edna.bg
Снимков материал: pixabay.com
С какво да съчетаваме картофите в менюто, за да отслабваме, а не да дебелеем:

Картофите са основен хранителен продукт не само у нас, но и в целия свят. Днес не можем да си представим менюто си без тях, а малцина знаят, че всъщност хранителните и вкусни грудки са пренесени в Европа от Америка.

Всъщност картофите спадат към едно семейство с патладжаните, доматите, чушките, тютюна, татула, петуниите. От ХVІ век започва тяхното пренасяне от платата на Андите към Европа, докато заемат трайното си място в нашето меню.

Но освен хранителни, картофите притежават и много други полезни свойства . Всеки един представител на семейство картофови съдържа концентрация на алкалоиди, затова като хранителен продукт не са подходящи за хора с артрит и всякакви ставни заболявания, както и с дисбаланси в нервната система. При здравите хора тази ценна храна може спокойно да заеме мястото си на трапезата, стига да се съчетае правилно с останалите продукти .

печени картофи

Но заради високата си хранителна стойност картофът често е изключван от менюто, когато сме на диета. Трябва ли обаче да се лишаваме напълно от всички ползи на този вкусен зеленчук? Днес ще ви дадем препоръки с какви други продукти да съчетавате картофите, за да не напълнявате, а да успеете да задържите теглото си и дори - да отслабнете:

Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.

картофи с месо

За съжаление западната диета, към която се придържаме и ние, е построена на точно такива принципи на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, любими на всички, също се оказват неподходящо ястие. Подобен тандем изобщо не е добър за храносмилането, защото със сигурност предизвиква ферментация в стомаха.

Кои са добрите възможности сред останалите храни за съчетание с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този тип храни могат да се комбинират помежду си, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените изделия, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са лоша идея за едно ястие.

картофи със зеленчуци

Все пак най-добрият приятел на картофите в едно блюдо са зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.

Правило, което трябва да се запомни, е, че картофите са основен хранителен продукт, а зеленчуковата салата - вторична храна, тъй като плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към основните.

Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.

Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft