С него цял хляб омитаме за нула време! Домашен орехов пастет - по-вкусен даже от гъшия!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С него цял хляб омитаме за нула време! Домашен орехов пастет - по-вкусен даже от гъшия!
С него цял хляб омитаме за нула време! Домашен орехов пастет - по-вкусен даже от гъшия!
9733
Източник: За Жената
С него цял хляб омитаме за нула време! Домашен орехов пастет - по-вкусен даже от гъшия!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Когато мислите, че познавате картофите от всички ъгли – варени, печени, пържени – или виждате ядките само като лека закуска, време е да ги откриете в съвсем нова светлина!

Тези два ядкови пастета са кремообразни, вкусни и изненадващо лесни за приготвяне.

Перфектни за намазване на филийка хляб, като гарнитура или дори като дип за зеленчуци. Пригответе се да зарадвате сетивата си с тези две рецепти – едната постна и бърза, другата с картофи за по-дълбок вкус!

Ще ви разкрием два начина за приготвяне на постен орехов пастет .

В първата рецепта основата е от орехи и има интензивен вкус на тези ядки, който можете да регулирате според подправките, които добавяте.

А втората рецепта е комбинация от ядки с картофи и е много по-икономична от първата.

Опитайте тези рецепти, няма да съжалявате...

Рецепта 1: Постен орехов пастет – няма по-вкусен!

постен орехов пастет

Снимка: pixabay

Този постен орехов пастет е истинска звезда сред бързите рецепти – лесен, богат на вкус и идеален за всеки повод.

Независимо дали ще го намажете върху хляб или ще го сервирате като гарнитура, той ще ви спечели със своята простота и аромат.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 200 г смлени орехи
  • Зеленчукова подправка (на вкус, около 1 чаена лъжичка)
  • Сол (на вкус)
  • Черен пипер (на вкус)
  • 1 скилидка чесън (ситно накълцана или счукана)
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • Вода (леко вряла, около 50-100 мл, колкото е необходимо)

Приготвяне:

Сложете смлените орехи в купа, добавете малко вряща вода (започнете с 50 мл), зеленчуковата подправка и солта. Разбъркайте, докато получите гъста паста.

Към кашата добавете черен пипер, ситно нарязана или смачкана скилидка чесън и горчица. Разбъркайте добре, за да се комбинират съставките.

Ако сместа е твърде гъста, добавете още малко вряща вода (по 1 супена лъжица), докато получите гладка и кремообразна текстура. Оставете да изстине преди сервиране.

постен пастет от орехи

Снимка: pixabay

Хранителна стойност (приблизителна, за порция от 50 g):

  • Калории: ~220 kcal
  • Протеин: 5 g
  • Въглехидрати: 3 g (от които захари: 1 g)
  • Мазнини: 20 g (от които наситени: 2 g)
  • Фибри: 2 g
  • Натрий: зависи от добавената сол и подправки

Забележка: ядките осигуряват здравословни мазнини и протеини, а горчицата и чесънът добавят вкусов характер.

Бонус съвет: сервирайте с препечен хляб или пресни зеленчуци. За по-интензивен вкус оставете пастета да престои 30 минути преди консумация.

Рецепта 2: Пастет от картофи и орехи – кремообразен и богат

Тази рецепта превръща обикновените картофи в нещо специално.

Комбинацията от орехи и лимон създава пастет, който е едновременно семпъл и изискан – перфектен за дните, когато искате нещо ново на масата.

Продукти (за 4-6 порции):

  • 400 г картофи (средно големи, около 3-4 броя)
  • 100 г орехи (смлени или цели по желание)
  • сокът от половин лимон (около 2 супени лъжици)
  • 1 скилидка чесън (нарязана на ситно или счукана)
  • сол и черен пипер на вкус
  • вода от варенето на картофите (ако е необходимо около 50-100 ml)

Приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на еднакви кубчета, за да се сварят равномерно.

Поставете ги в тенджера с вода, добавете малко сол и варете, докато омекнат (около 15-20 минути). След като се сварят ги отцедете, но водата от варенето запазете. Оставете ги да изстинат.

Ако ядките не са смлени, поставете ги в блендер или мелница и обработете за кратко, докато получите груба текстура. Не ги правете много фини, за да запазят хрупкавостта си в пастета.

В дълбока купа или блендер се слагат охладените картофи, смлените орехи, ситно накълцаната скилидка чесън, лимоновия сок, малко сол и черен пипер.

Пасирайте с ръчен миксер или в блендер до получаване на гладка смес.

Ако сместа е твърде гъста, добавете супена лъжица от водата, в която са варени картофите, като разбърквате, докато постигнете желаната кремообразна текстура.

орехов пастет филийка

Снимка: pixabay

Внимавайте да не добавите твърде много вода наведнъж!

Опитайте пастета и коригирайте солта, черния пипер или лимоновия сок на вкус. За най-добри резултати го оставете да престои в хладилника за няколко часа, в идеалния случай за една нощ.

домашен орехов пастет

Снимка: pixabay

Хранителна стойност (приблизителна, за порция от 100 g):

  • Калории: ~180 kcal
  • Протеин: 4 g
  • Въглехидрати: 15 g (от които захари: 1 g)
  • Мазнини: 12 g (от които наситени: 1,5 g)
  • Фибри: 2,5 g
  • Натрий: зависи от добавената сол

рецепта орехов пастет

Снимка: pixabay

Забележка: Ядките добавят здравословни мазнини и протеини, докато картофите осигуряват енергия от въглехидрати.

Бонус съвет: този пастет е още по-вкусен, когато "отлежи" една нощ. Сервирайте го с препечен хляб, крекери или пресни зеленчуци. За допълнителен вкус можете да добавите малко пресен магданоз или щипка смлян кориандър.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft