Преди Великден четем рецепти за козунаци, а мине ли празникът, започваме да търсим в мрежата варианти за използване на остатъците от козунака . Така де - грехота е да се хвърля този вкусен великденски десерт, па макар и поизсъхнал и втвърден.
Мързелива торта от стар козунак
Продукти:
форма за торта с ринг
крем (до 500 мл) по избор (може пудинг или сладкарски)
100 грама захар
компот от праскови или плод по желание
Приготвяне:
Идеята е козунакът да се нареже на парчета (не дебели, максимум 1 см) и с тях да се покрие дъното на формата.
Напоете с част от плодовия сок от компота, намажете отгоре крем (може и само разбита сметана или маскарпоне със захар), след което отново наредете един слой козуначени филийки, напоете ги със сироп, отгоре пак с крем и гарнирайте с нарязани праскови.
За да се напои добре козунакът и да стане сочна тортата, тя в идеалния случай трябва да престои 6 часа в хладилника (поне 40 минути). Отгоре тортата можете да украсите със сметана по ваш вкус, всичко зависи от вашето въображение.
Да ви е сладко!