Необходими продукти
За тестото:
250 грама брашно
100 грама масло или маргарин за печива
1/2 чаена лъжица сол
За плънката:
500 грама картофи
200 грама бекон
200 грама меко сирене тип Бри
2 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и го стрийте заедно с маслото/маргарина и половин чаена лъжичка сол.
В получените трохи налейте 3 супени лъжици студена вода и направете еднородно тесто, което увийте в стреч фолио и приберете за тридесет минути в хладилника.
Междувременно сварете предварително обелените картофи до полуготовност (не трябва да бъдат напълно омекнали).
Отцедете течността и ги нарежете на кръгчета с дебелина 5 милиметра.
Бекона превърнете в ивици, дебели около сантиметър.
Изпържете ги до покафеняване (около 7-10 минути).
Сиренето нарежете на кубчета.
Изсипете бекона в подходяща форма с диаметър 22 сантиметра.
Следва ред от картофите.
Тях покрийте с парченца сирене.
Разточете охладеното тесто под формата на кръг, малко по-голям от диаметъра на съда.
Покрийте с него продуктите в тавата, като подвиете краищата, за да се затвори плънката.
Изпечете питката за около половин час.
Когато готовата вкуснотия се охлади, обърнете я върху поднос.
Така плънката ще се окаже на повърхността, а основата ще е от тестото.