Зелените домати обикновено се берат в края на сезона, през есента, тъй като все още не са имали време да узреят, те са отличен източник на хранителни вещества. Приготвят се по най-различни начини, а освен за туршии, от тях се приготвят и много вкусни салати.
Освен че са хрупкави и вкусни, те са чудесна пробиотична храна и подобряват здравето на червата и могат да се сервират като гарнитура към почти всяко хранене. Ще ви разкрием една лесна и вкусна рецепта за пълнени зелени домати , с които да посрещнете скъпи гости или пък да им се насладите с чаша отбрано домашно питие:
Пълнени зелени домати
Продукти:
1 кг зелени домати
1-2 люти чушки
1 глава чесън
1 връзка магданоз
За саламурата:
1 литър вода
2 супени лъжици сол
Приготвяне:
Измийте доматите и ги нарежете напречно на кръст, за да се напълнят с подправките. Лютата чушка се нарязва на ситно, същото се прави и с магданоза и чесъна. Всичко се разбърква и се пълнят доматите.
Така напълнените зелени домати се слагат в по-дълбок съд и се заливат с вряла подсолена вода (на литър вода се слагат две супени лъжици сол). Покрийте купата с чиния (не ви трябва капак, за да могат да ферментират) и ги оставете за около седмица на стайна температура.
Ако е по-топло, могат да втасат и по-бързо, а ако е по-хладно, ще им трябва повече време. След това покрийте съда с капак или ги съхранявайте в буркани заедно с течността и ги съхранявайте на хладно и тъмно място.
Да ви е сладко!