Лятото винаги носи слънце и радост за живота ни и толкоз много искаме да имаме купа с пресни плодове на масата ни за възможно най-дълго време. За съжаление, повечето храни имат много кратък срок на годност.
Днес сме събрали полезни съвети, за да ви помогне мда се насладите на пресни плодове, сирена и други деликатеси за доста по-дълго от обикновено.
Смесете 1:10 ябълков оцет и вода.
Целина, броколи, маруля + фолио(станиол).
Това е много просто: увийте ги във фолио. Те ще останат свежи и хрупкави за 2-3 седмици или повече.
Сиренето ще бъде по-хубаво, ако го обвиете в пергаментна хартия и го сложете в керамична или стъклена купа. Можете също така да го поставите в пластмасова кутия, но леко отворена. Съхранявайте сиренето в по-топла част от хладилника.
Най-добре съхраняваните са леко неузрели кайсии, които нямат петна или други дефекти. Ако има много за съхранение, поставете ги в кутия, като ги опаковате всяка в хартия за печене. Можете също така да използвате чист контейнер с отделения, като картон за яйца. Кайсиите узряват при 50-59 ° F (10-15 ° C).
Поставете отворен пакет от извара в стъклена или емайлирана купа с капак. За да я съхранявате в хладилника, поставете 2-3 кубчета захар върху нея. Можете също така да съхранявате продукта без хладилник: изсипете слой сол в стерилна купа, сложете изварата върху нея, покрийте я с кърпа и сложете тежест отгоре.
Най-доброто място за гроздето в хладилника е задната стена. Изберете късни сортове и оставете гроздето така, че да се докосват възможно най-малко. Можете да ги съхранявате дълго време, ако ги закачите в суха, хладна, тъмна и проветрива стая.
Джинджифил + варена вода или пергаментна хартия
Ако не се интересувате много от здравословните свойства на джинджифила, но сте загрижени за вкуса му, съхранявайте го във фризера. Все пак, ако искате да го държите свеж за дълго време, изсушете го на слънце, след това го увийте в пергаментна хартия и го поставете на тъмно и хладно място. Друг начин е да го накиснете във варена вода и да го поставите в хладилника.
Можете да съхранявате прясно месо без хладилник за 4-6 дни. За тази цел поставете листа (около хрян, пелин), увийте го в кърпа, напоена с оцет, и го поставете в тиган или дървена кутия. Затворете капака плътно и го заровете на 10 см (20 см) в земята. Изплакнете месото с вода преди готвене. Във фризера месото се съхранява най-добре.
Един прост начин за замразяване на зелен лук е да го нарежете и да го сложите в пластмасова бутилка. Изсушете го малко преди да ги поставите във фризера. Ако го направите правилно, можете да го съхранявате до зимата.
Домати + дръжки нагоре или надолу
Дръжте незрелите домати със стеблата им надолу в хартиена торбичка или на един слой в кутия, съхранявана на хладно място, докато не почервенеят. Ако има плодове наблизо, етиленът ще ускори узряването. Зрелите домати трябва да се съхраняват при стайна температура със стеблото им, за предпочитане е доматите да не се докосват един друг.
Важно условие тук е правилното обработване след като рибата е уловена. Не трябва да я транспортирате в найлонова торбичка, докато тя все още е жива. Хладилниците не могат да осигурят подходящата температура за съхранение на прясна риба, но ако я поставите в хладилник, можете да удължите срока на годност с 2-3 дни.
Зелените + вода + пластмасова торбичка
Лесно можете да съхранявате зелените си подправки със специална притурка, разбира се, но също толкова лесно се прави, като поставите стъблата в купа с вода и покрийте с пластмасова торбичка. След това ги поставете на хладно място.
Съберете плодовете навреме и запазете восъка непокътнат: той ги предпазва от гъбички. Изпратете ябълките си на “карантина” на хладно място и се отървете от увредените плодове след 2 седмици. Внимателно обвивайте добрите в хартия или пергамент (не във вестник). Ако имате много ябълки, можете да покриете всяка със слой хартия. Съхранявайте ги в тъмен и хладен ъгъл, доколкото е възможно и далеч от картофите.
Гъби + кутия, купа или хартиена торбичка
Младите гъби са най-добрите. Почистете ги от мръсотията и изплакнете бързо, тъй като тяхната плът поглъща вода. По желание ги поставете в купа с морска вода, за да се отървете от насекомите. Поставете ги на хартиена кърпа и отсечете повредените зони. Изсушете гъбите малко и ги съхранявайте в хладилника в хартиена торба, дървена кутия или купа със салфетки.
Диня + пепел, мрежа, глина, мъх или слама
Дините се съхраняват най-добре в мазето при температура около 35 ° F (2 ° C). Увийте ги в кърпа или в мрежа или ги поставете на рафт, допълнително увити в слама. Можете също така да ги покриете с глина или восък. Други опции са да ги съхранявате в пепел (в бъчви) или в сух мъх. Дините издържат по-дълго в тъмни охладени ъгли, като често се обръщат.
Този древен метод позволява да се съхранява масло за 1-3 години. Поставете стерилизираните буркани върху тава и поставете маслото в тях. Печете маслото във фурната (230 ° F или 110 ° C) в продължение на 15-20 минути. След това добавете още масло в бурканите, завийте капачките и оставете още 45 минути във фурната. Сега вашето масло е готово! Охладете го и го поставете на рафта.