Всъщност пържените филийки са класика не само в българската, но и в доста европейски, азиатски и американски кухни. Разбира се навсякъде имат своите особености и различни имена.
Може да ползвате пресен или сух хляб. За да направите филийките по-меки, разтворете малко захар 2-3 супени лъжици в прясно мляко. След това потопете всяка филийка за секунда в него и после преминете към разбитото яйце и пърженето. Гарнирайте с пудра захар, плодове, масло или сметана.
Канела и ванилия за по-богат вкус
Към разбитите яйца може да добавите ванилия, канела или по малко и от двете за по-силен и сладникав аромат. Това ще обогати вкуса на филийката и ще я съчетае чудесно с плодове.
Заменете олиото с кокосово масло
В този вариант филийките излизат малко по-скъпи, но пък свежия тропически аромат ще изпълни кухнята ви на закуска. Признаваме, пържените филийки не са включени в здравословното и питателно меню, но пък са свежа награда за постигнатите резултати във фитнеса.
Разбийте яйца с две три лъжици заквасена сметана. Загрейте добре фурната. Намаслете и набрашнете тавичка. Потопете филийките в сместа и подредете в тавичката. Бързо пъхнете във фурната и намалете градусите до 180 - 200. Печете около 5 до 10 минути, докато получите златист загар от всяка страна.
За да не бъдат филийките ви плувнали в мазнина, оцедете ги веднага след изваждане от тигана върху дебел пласт кухненска хартия. Не търкайте и не попивайте, за да не се разкъса хартията и да останат неприятни власинки.
Извадете готовата филийка и я намажете с краве масло. Подобно на палачинките ще стане доста по-интересна и приятна на вкус. Този вид филийка мое да гарнирате със сладки и солени добавки. Као соени най-често се препоръчва традиционното бяло краве сирене, моцарела, козе, овче сирене или сос сирена с чедър.