Ако вече кукуригате от яденето на великденски яйца и не знаете как да ги "пласирате", ето няколко страхотни идеи за рецепти с варени яйца . Ще ви представим рецепта за много вкусен и декоративен кекс, интересни мъфини, които се приготвят много бързо, мусака, която можете да поднесете като основно ястие и много вкусна салата. Е, нека започнем с първата рецепта:
Кекс с варени яйца
Продукти:
(за форма с диаметър 25 см):
10-11 яйца
1,4 л кисело мляко
6 пакетчета желатин
200 г шунка или пушен врат
300 г варени моркови
40 мл майонеза
Приготвяне:
Първо почистете моркова и го нарежете на кубчета. Сварете го на водна баня или във вода, нито много, нито малко, по-точно около 20 минути са достатъчни. Обелете яйцата. Нарежете шунката.
Желатинът се приготвя според указанията на пакетчето: 4 супени лъжици студена вода за едно пакетче, тоест 24 супени лъжици вода за 6 пакетчета желатин. Оставете да набъбне за около 10 минути. Загрейте леко киселото мляко, за да остане топло. През това време разтопете желатина, бавно го изсипете в киселото мляко и разбъркайте. След това добавете всички съставки с изключение на яйцата.
Изсипете половината от сместа във формата, приберете в хладилника за около половин час, след което като стегне малко, наредете яйцата в кръг и залейте с останалата смес. Връща се в хладилника да се охлади за няколко часа. След това отделете леко кекса от стените на формата и го обърнете върху чиния за сервиране. Насладете се на прекрасния вкус и външен вид!
Бързи мъфини с варени яйца
Продукти:
6 сварени яйца
1 чаша (от 300 мл) меко брашно
на върха на ножа бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
100 г масло
2 разбити яйца
2-3 стръка пресен лук
Освен това:
100-200 г ситно нарязан бекон (количество на вкус, около половин чаша 200 мл)
100-200 г едро настърган кашкавал (количество на вкус, около половин чаша от 200 мл)
* ако сместа изглежда течна, добавете малко брашно, а ако е гъста, добавете кисело мляко
Приготвяне:
Обелете сварените яйца, нарежете на ситно лука и бекона, а кашкавала настържете на едро. Смесете брашното, бакпулвера, солта, черния пипер и содата, след което бавно добавете киселото мляко. След това при разбъркване добавете разтопеното масло, а след това и разбитите яйца.
Към тестото добавете наситнения лук и бекона, а след това и кашкавала. Оставете малко кашкавал за поръсване. Разбъркайте добре сместа. Поставете малко тесто в предварително намазнени форми за мъфини (за предпочитане дълбоки). Във всяко гнездо върху тестото сложете по едно сварено яйце.
Добавете още тесто и запълнете пространството около яйцето. Отгоре се поръсва настърган кашкавал и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути. Изпечените мъфини извадете от фурната, охладете ги малко, извадете ги от формата и ги сервирайте като предястие или лека вечеря със салата или сос тартар.
Мусака от варени яйца
Продукти:
500 г кайма
1-2 глави лук (или 4 стръка пресен)
2 + 2 супени лъжици олио
2 чаши вода
1 супена лъжица суха подправка
1 чаена лъжичка черен пипер
6 сварени яйца
1 сурово яйце
1 супена лъжица брашно
200 мл прясно мляко
100 г кашкавал
Приготвяне:
Нарежете лука на ситно, след което добавете суха подправка, чаша вода и 2 супени лъжици олио, след което сложете на огъня да къкри. Когато водата се изпари, добавете каймата и черния пипер, след това добавете още една чаша вода и оставете да къкри заедно, като бъркате непрекъснато.
Когато водата се изпари, добавете едно яйце и разбъркайте. Намазнете огнеупорен съд, разрежете яйцата наполовина и ги подредете с жълтъка надолу. Поставете месото върху яйцата и го разпределете равномерно.
Загрейте 2 супени лъжици олио, след това добавете брашно и го запържете малко, докато остане бяло, след което налейте мляко и разбъркайте малко, за да се сгъсти. Посолете и когато е готово, залейте със сместа месото. Накрая настържете кашкавала и печете на 150-180 градуса за около час. Сервирайте горещо.
Салата от варени яйца
Продукти:
8-10 печени чушки (обелени, нарязани на ивици или по-едри парчета)
150 г шунка или бяло пилешко месо, нарязано на малки кубчета
3 сварени яйца, нарязани
250 г сирене
сол и черен пипер на вкус
малко майонеза и заквасена сметана за комбиниране на съставките
Приготвяне:
Изпечете чушките, след което след като престоят известно време в пликчето и изстинат, ги обелете, почистете от семките и ги нарежете на едро. Сварете яйцата, след като изстинат, ги обелете и нарежете. Направете същото със сиренето и месото или шунката.
Овкусете ги, разбъркайте добре и приберете ястието в хладилника. Съставките за салата трябва да се охладят добре, преди да се комбинират с майонезата и заквасената сметана. Към охладената салата добавете майонеза и заквасена сметана, но можете да добавите още, ако желаете. Покрийте съда и го върнете в хладилника до сервиране.