Пиенето на чай и портокалов сок би могло да намали риска от рак на яйчниците с до една трета, твърдят учени от Англия.
30-годишно изследване установи, че чаят и портокаловият сок могат да защитят жените от коварната болест. Ракът на яйчниците е познат като тих убиец, тъй като жените обичайно се диагностицират твърде късно.
Учените изследвали хранителния режим на 171 940 жени на възраст между 25 и 55 години за повече от три десетилетия и установили, че тези, които ядат храни с високо съдържание на антиоксидантни съединения като чай, червено вино, ябълки и цитрусови плодове, имат по-малък риск да развият тумор на яйчниците.
Опасността понижава с 31% при тези, които пият чай и с една пета (21%) за любителките на прясно изцедените сокове от цитруси.