Това е стара рецепта, която заслужава да я покажем отново. Нашите баби са го наричали оризов пудинг , а той е толкова лесен и вкусен, че дори бебета могат да го ядат! За разлика от сутляша , който ние приготвяме от прясно мляко и ориз, този десерт е много нежен, копринен и с красива карамелена коричка - ето рецептата за Копринен оризов пудинг:
Копринен оризов пудинг
Продукти:
850 мл пълномаслено прясно мляко
180 г бял ориз
400 мл кондензирано мляко
1 индийско орехче
40 г захар
25 г масло и още малко за отгоре
Приготвяне:
Десертът се прави много просто, след което се пече. В огнеупорен съд намажете повърхността с кубче масло, престояло на стайна температура, след което изсипете ориза и го разпределете по цялото дъно.
След това добавете захарта отгоре, след което изсипете пълномасленото мляко. Добавете кондензираното мляко и настържете накрая малко индийско орехче.
Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса общо 2 - 2,5 часа или 135 минути общо. След 45 минути до 1 час от печенето извадете съда и разбъркайте леко сместа с лъжица. След това продължете да печете на същата температура. Не отваряйте вратата на фурната след разбъркването на сместа!
Когато десертът се изпече, внимателно го извадете от фурната и изчакайте малко да изстине, преди да го поднесете в чиния. Много е вкусно и със сигурност ще се хареса на старите гастрономи. да изстине леко преди сервиране. Украсете горната част по ваш вкус.