Ако обичате онези малки бутер-банички ( бутер хапчици ), които се продават в магазините или в пекарните, то имаме супер изненада за вас! Тези банички са по същата рецепта, но са много по-вкусни, защото са домашни. След изпичане ги заливам със заливка от кисело мляко и 2 скилидки чесън (може да го пропуснете, ако ви притеснява) – резултатът е идеален. Ето какво ви трябва, за да си приготвите най-вкусните мини-банички с бутер тесто :
Домашни бутер хапчици
Продукти:
250 мл студена вода
1 чаена лъжичка сол
60 мл разтопено масло
60 мл олио
добавете брашно според нуждите (500-600 г)
500 г заквасена сметана/кисело мляко
2 скилидки чесън
150 мл вода
още малко сол
Приготвяне:
В по-дълбок съд се слага студена вода и се посолява с 1 малка лъжичка сол. Разбъркайте с телена бъркалка, след което започнете постепенно да добавяте брашно. В началото се слага около 200 грама, разбърква се, след което като се сгъсти, се добавя малко по малко от останалото брашно.
Добавяйте по няколко лъжици и бъркайте непрекъснато с тел или бъркалка, докато започне да се образува тесто. Когато съставките се хомогенизират и брашното се поеме напълно в течността, започнете да месите тестото на ръка, колкото е необходимо да стане гладко и да не залепва за пръстите ви. По плътност е средно меко.
Покрийте тестото с прозрачно фолио в купата, в която сте го месили и оставете да почине около 20 минути. След изминалото време се прехвърля върху набрашнена работна повърхност и се разделя на две равни части. Оформете двете теста отделно на топки.
Първо започнете да разточвате първата част от тестото с точилка. Разточете на възможно най-голям правоъгълник, след което намажете центъра с комбинация от разтопено масло и олио. В средата се напръсква малко с мазнина, след което с кухненска четка се намазва по цялата повърхност.
Прегънете тестото на две от едната страна, намажете с мазнина, след това го прегънете от другата страна, която трябва да дойде отгоре на първата сгъвка, след което отново намажете с мазнина. След това отдолу нагоре прегънете тестото на две, покрийте и завършете, като прегънете останалата страна, за да се получи нещо като плик (същото като при бутер тестото).
По същия начин разточете второто тесто, а в средата поставете "плика", който вече сте оформили. Продължете със сгъването на тестото по гореописания начин, като вече сгънатото тесто остава в средата.
След като изтече времето, прехвърлете тестото в намазнена тава и с пръсти го разтегнете до размера й (може и да го разточите).
Нарежете тестото на кубчета преди печене и намажете отгоре със сместа от олио и масло. Печете, докато бутер тестото се зачерви отгоре.
Междувременно направете заливката, която да намажете върху изпечените банички. Две скилидки чесън се нарязват на ситно и се смесват със сметаната и водата, след което се посолява на вкус.
Изсипете сместа върху баничките и върнете да се пекат на същата температура, докато заливката се запече леко и попие в тестото.
Да ви е сладко!