Направете тази лютеница по рецепта на Олга и се насладете на неустоимия пикантен вкус, който идеално подхожда като гарнитура към всички ястия. Червените чушки са една от любимите храни в България и на Балканите като цяло.
Независимо дали се консумират пресни, в салата или пълнени за обяд, чушките изглежда също са любимата храна за приготвяне на зимата.
Любима заготовка на всички за зимата безспорно е лютеницата, а всяка домакиня е наследила от предците си рецепта, по която я приготвя.
Възползвайте се от сезона на чушките и опитайте рецептата за лютеница на Олга , след което споделете вашите впечатления. Дадените съставки са достатъчни за един буркан, но можете да коригирате количествата според вашите нужди. Ето какво ви трябва за тази пикантна Лютеница със сладки и люти чушки :
Лютеница със сладки и люти чушки
Продукти:
4 големи червени чушки
4 дълги червени люти чушки
2 глави чесън (100 г)
250 мл олио
250 мл вода
1 ч.л.
70 г захар
2 с.л. бял алкохолен оцет 9%
Приготвяне:
Измийте чушките и ги избършете с кухненска кърпа. След това отстранете дръжките, почистете ги от семките и нарежете всяка чушка на три до четири дълги ленти с ширина около 1,5 см.
Покрийте дъното на тава с алуминиево фолио (ако желаете може да поставите и хартия за печене върху фолиото). Намажете дъното с олио, поставете отгоре чушките и затворете добре тавата отгоре с друго парче алуминиево фолио (под което може да поставите и хартия за печене).
Сложете така "опакованите" чушки да се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около половин час. През това време ще омекнат хубаво, но няма да се хидратират. През това време пригответе лютите чушки: просто отстранете дръжките и ги нарежете на 3-4 части.
Не е необходимо да махнете семките на лютите чушки. Обелете и почистете чесъна, след което го сложете в блендер заедно с лютите чушки. Смелете добре, за да ги смелите максимално и да получите хубава гладка смес.
Прехвърлете получената смес в малка тенджера, добавете олио, вода, сол и захар. Разбъркайте добре, след което сложете на огъня да се загрее при непрекъснато бъркане, за да се разтвори захарта. Щом заври тенджерата се сваля от котлона, добавя се оцетът и се връща да къкри още 5 минути.
Прехвърлете печените чушки от фурната в сух и стерилизиран буркан, след което добавете сместа от тенджерата. С помощта на нож разместете малко чушките, за да освободите още място, след което напълнете до горе. Затворете плътно буркана с чиста капачка и го обърнете с капачката надолу, още докато е горещ.
Оставете така, докато изстине, и можете да консумирате лютеницата на следващия ден.
Съхранявайте на тъмно и прохладно място, а след отваряне я съхранявайте в хладилник. Ако ви е останал сос в тенджерата, използвайте го за друго ястие или салата, много е вкусно.