С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан: Всички ме питат за рецепта, а тайната е в соса

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан: Всички ме питат за рецепта, а тайната е в соса
С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан: Всички ме питат за рецепта, а тайната е в соса
85148
С 4 сладки и 4 люти чушки пълня цял буркан: Всички ме питат за рецепта, а тайната е в соса
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Направете тази лютеница по рецепта на Олга и се насладете на неустоимия пикантен вкус, който идеално подхожда като гарнитура към всички ястия. Червените чушки са една от любимите храни в България и на Балканите като цяло.

Независимо дали се консумират пресни, в салата или пълнени за обяд, чушките изглежда също са любимата храна за приготвяне на зимата.

Любима заготовка на всички за зимата безспорно е лютеницата, а всяка домакиня е наследила от предците си рецепта, по която я приготвя.

Възползвайте се от сезона на чушките и опитайте рецептата за лютеница на Олга , след което споделете вашите впечатления. Дадените съставки са достатъчни за един буркан, но можете да коригирате количествата според вашите нужди. Ето какво ви трябва за тази пикантна Лютеница със сладки и люти чушки :

Лютеница със сладки и люти чушки

Продукти: 

4 големи червени чушки

4 дълги червени люти чушки

2 глави чесън (100 г)

250 мл олио

250 мл вода

1 ч.л.

сол (или на вкус)

70 г захар

2 с.л. бял алкохолен оцет 9%

Приготвяне: 

Измийте чушките и ги избършете с кухненска кърпа. След това отстранете дръжките, почистете ги от семките и нарежете всяка чушка на три до четири дълги ленти с ширина около 1,5 см.

нарязани чушки

 

Покрийте дъното на тава с алуминиево фолио (ако желаете може да поставите и хартия за печене върху фолиото). Намажете дъното с олио, поставете отгоре чушките и затворете добре тавата отгоре с друго парче алуминиево фолио (под което може да поставите и хартия за печене).

чушки за печене

чушки в тава

Сложете така "опакованите" чушки да се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около половин час. През това време ще омекнат хубаво, но няма да се хидратират. През това време пригответе лютите чушки: просто отстранете дръжките и ги нарежете на 3-4 части.

нарязани люти чушки

Не е необходимо да махнете семките на лютите чушки. Обелете и почистете чесъна, след което го сложете в блендер заедно с лютите чушки. Смелете добре, за да ги смелите максимално и да получите хубава гладка смес.

чесън в блендер

Прехвърлете получената смес в малка тенджера, добавете олио, вода, сол и захар. Разбъркайте добре, след което сложете на огъня да се загрее при непрекъснато бъркане, за да се разтвори захарта. Щом заври тенджерата се сваля от котлона, добавя се оцетът и се връща да къкри още 5 минути.

продукти лютеница

сос люти чушки

Прехвърлете печените чушки от фурната в сух и стерилизиран буркан, след което добавете сместа от тенджерата. С помощта на нож разместете малко чушките, за да освободите още място, след което напълнете до горе. Затворете плътно буркана с чиста капачка и го обърнете с капачката надолу, още докато е горещ.

буркан с чушки

Оставете така, докато изстине, и можете да консумирате лютеницата на следващия ден. 

лютеница в буркан

Съхранявайте на тъмно и прохладно място, а след отваряне я съхранявайте в хладилник. Ако ви е останал сос в тенджерата, използвайте го за друго ястие или салата, много е вкусно.

лютеница с люти чушки

лютивка в буркан

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft