Днес ще хапваме за закуска вкусна и топла баничка , но не каква да е, а бъркана. Сред стотиците рецепти, които съществуват за тази балканска вкусотия, има и по-завъртени, и по-лесни, но рецептата за баница без кори , която ви представяме днес, е от най-елементарните.
Докато се разсъниш и фурната загрее, тестото е забъркано и баницата вече се пече.
Бъркана баничка без кори
Продукти:
350 гр.брашно
200-250 гр.бяло саламурено сирене
4 средно големи яйца
100 мл олио
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена чаша (200 мл) кисело мляко
Приготвяне:
Пригответе подходяща тавичка (21/21 см или с подобни размери). Покрийте я с хартия за печене, която може да намажете леко отгоре с мазнина.
В купа сложете киселото мляко и към него добавете чаената лъжичка сода бикарбонат. Разбъркайте добре и изчакайте 2-3 минути млякото да шупне. Прибавете към шупналото мляко солта, захарта и яйцата. Разбъркайте на ръка до смесване на продуктите.
На този етап сложете 1/3 от брашното и разбъркайте. Прибавете олиото и отново разбъркайте. Добавяте половината на останалото брашно и пак разбърквате.
Натрошете сиренето и го смесете с последното брашно, след което ги прибавете към сместа. Разбъркайте и изсипете гъстото тесто в тавата, в която предварително сте сложили лист пекарска хартия.
Сложете вашата бъркана баница да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара без вентилатор. Печете около 30-35 минути според фурната си. Може да проверите за готовността и с дървено шишче. Щом шишчето е сухо и няма по него лепнещо тесто значи баницата е готова.
Извадете от фурната и оставете баницата да се охлади за 15-20 минути, след което нарежете и сервирайте с чаша айран, чай, боза или както вие си я хапвате най-често.
Приятен апетит!