Тази година се заинатих и реших, че няма да купувам козунак, а ще си направя сама като на баба, да е пухкав, на конци и да ухае

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тази година се заинатих и реших, че няма да купувам козунак, а ще си направя сама като на баба, да е пухкав, на конци и да ухае
Тази година се заинатих и реших, че няма да купувам козунак, а ще си направя сама като на баба,...
75081
Тази година се заинатих и реших, че няма да купувам козунак, а ще си направя сама като на баба, да е пухкав, на конци и да ухае
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Козунак с локум направих днес. Стана чуден, на конци и невероятно вкусен.

Рецептата е за един голям козунак с локум , но аз го разделих и направих 6 малки, а вие го пригответе както решите.

 

Нужни продукти за козунак с локум :

около 1 кг.

качествено брашно (ако трябва да съм точна в грамажа изразходих точно 880 гр., но от брашно до брашно има разлика. Както и яйцата са по-големи или по-малки, така, че пригответе килограм брашно).

Кристална захар-16 супени лъжици (200 гр.),

половин чаена лъжичка сол,

4 средно големи яйца,

1 кубче свежа мая от 42 гр. (в случай, че ползвате суха мая, необходимо е ви количество отговарящо за 1 кг. брашно.

Пакетче от 10 или 14 гр.- зависи от марката на маята, която ползвате.На пакетчето е обозначено за какво количество брашно е маята. Запомнете! Винаги проверявайте срока на годност на маята!), 

200 мл. прясно мляко,

1 по- едър лимон,

2 кутийки обикновен локум,

150 мл. олио (може да го замените със стопено и охладено краве масло) и

още малко захар за поръсване на вкусния козунак с локум.

 

Приготвяне на козунак с локум:

Пресейте 2 пъти брашното и направете кладенче в него. Затоплете прясното мляко (трябва да е хладко на пипане) и добавете към него 1 чаена лъжичка захар, 2 супени лъжици брашно и маята натрошена. Разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира маята. В купа сложете 3 цели яйца и един жълтък (белтъка отделете за по-късно, с него ще намажете вашия козунак с локум), към тях добавете захарта, настърганата на ситно ренде лимонова кора и разбъркайте с тел за разбиване (може и с вилица).

Добавете мазнината (олио или масло). Маслото при добавянето е необходимо да е стопено и охладено. Смесете с шупналата мая (квас). На дъното на кладенчето от брашно сложете солта и изсипете течността в него. Замесете меко, еластично тесто. При месенето разтягайте и събирайте тестото възможно по-често. Това ще помогне за образуването на конците във вашия козунак с локум. Тестото трябва да е меко, но не лепнещо.

Пригответе си по-голяма тенджера, която намазнете много добре (аз слагам 5-6 супени лъжици олио) и сложете тестото в нея. Захлупете с капака и оставете да втасва на топло (като казвам топло имам предвид помещението в което приготвяте козунака, а не във фурната, както напоследък все по-често чета, че се прави. Принудителното втасване на топло във фурната променя структурата на козуначното тесто. Вместо на желаните конци, обикновено става на шупли.

В крайна сметка докато тестото си втасва, вие може да свършите толкова други неща… не е нужно да стоите и да го чакате :). Тестото трябва да утрои обема си, даже и повече. Знам, че сега ще последва въпросът ви колко време ще отнеме и за това ще ви отговоря: при мен това е около 2 часа, но вкъщи е доста топло, около 27-28 градуса. В случай, че при вас е по-хладно, втасването ще отнеме повече време. Нарежете си локума на малки парченца.

ТУК ИДВА РЕД ДА ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ ЕДИН ГОЛЯМ КОЗУНАК С ЛОКУМ ЛИ ДА НАПРАВИТЕ ИЛИ НЯКОЛКО МАЛКИ КАТО МЕН.

За малките козунаци ползвах готови правоъгълни алуминиеви тави за еднократна употреба с размер 20/10 см. В случай, че правите голям козунак с локум, ще ви трябва тава с размер 30 см. диаметър и 10 см. дълбока. Голямата тава се застила с хартия за печене, а малките само…леко се намазняват. За големият козунак с локум разделете тестото на три равни части, а за малките на 6 части по 300 гр. Всяка част от втасалото тесто се оформя като фитил (независимо за голям или малък козунак), след което се разточва или разплесква на ръка да се образува лента. В единият край се подрежда локума по цялата дължина на лентата. Завива се на руло и се усуква.

При големият козунак с локум трите ленти се сплитат като плитка (виж снимките на козунак), а при малките козунаци се хващат двата края и се усукват втори път. Слагат се във формите и се оставят повторно да втасат около 1 час. Готовите втасали козунаци се мажат с леко разбит белтък и се ръсят обилно със захар (белтъка предпазва захарта от карамелизиране и тя остава бяла).

Малките козунаци се пекат на 180 градуса около 35 минути на средна скара, без вентилатор, в предварително загряна фурна на горен и долен реотан, а големият козунак с локум около 50 минути. За да проверите дали вашият козунак е готов, вземете дървено шишче за печене, промушете го и ако при изваждането няма остатъци от тесто, значи е готов!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft