Наближава Великден и в кулинарните форуми в Интернет започват да се завъртат добре познатите рецепти за козунаци , подплатени със съблазнителни снимки. Днес решихме да стреляме право в десетката с този Царски козунак с течен шоколад , който просто няма как да остане подминат.
Царски козунак с течен шоколад и стафиди
Продукти:
5 бр. яйца
250 г захар
250 мл прясно мляко
7 г суха мая (1 пакетче) или 1/2 кубче жива мая
50 г масло или олио
2 ванилии
настъргана кора от лимон по желание
1 кг брашно
100 г шоколад
50 г стафиди
1 бр. жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и малко от брашното и се оставя на топло да бухне.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, начупеният на парченца шоколад, кора от лимон и брашното да се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти.
След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка.
Поставят се във намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар.
Пече се в умерена фурна.
Докато се пече, шоколадът се разтапя и попива в готовото изделие - няма такъв разкош!