Тази подправка е "убиец" на черния дроб: всеки, който я използва често, трябва да бъде особено внимателен

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Тази подправка е "убиец" на черния дроб: всеки, който я използва често, трябва да бъде особено внимателен
2118
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Тази подправка е "убиец" на черния дроб: всеки, който я използва често, трябва да бъде особено внимателен

Тази подправка може да има потенциално вредно въздействие върху здравето на черния дроб.

Докато различни култури са намирали начини да използват ползите за здравето от тази подправка от векове, тя е навлязла сравнително наскоро в кухните на много части на света.

Куркумата е вкусна подправка, използвана в много видове къри, супи и яхнии, чили, месни ястия, дори и в съвременните кафета, като т.нар. „златно лате“, известно още като „златно мляко“.

Използва се от хиляди години в Индия, Западна Африка и Полинезия и е част от много традиционни китайски лекарства за възпаление и проблеми с кръвоносните съдове.

златно мляко

Снимка: pixabay

Докато куркумата и различните диетични добавки на основата на куркума са признати за общо взето безопасни, скорошен доклад твърди, че тази подправка може да има потенциално вредно въздействие върху здравето на черния дроб , пише "Яжте това, яжте онова".

Освен за готвене, куркумата се използва и като противовъзпалително средство и се смята, че има антиоксидантни свойства, оттук и популярността на кафето със златно мляко и хранителните добавки на базата на куркума. Но освен жълтите петна, които тази подправка оставя по ръцете ви, доскоро не се говореше много за други негативни ефекти от консумацията на куркума.

В научно изследване, публикувано в American Journal of Medicine, изследователите анализираха връзката между приема на куркума и риска от увреждане на черния дроб.

Според проучването изследователите са открили общо 16 случая на увреждане на черния дроб, свързано с куркума, сред хората, участвали в проучването от 2011 до 2022 г. Степента на тези увреждания според съобщенията варира от умерени до тежки, водещи до пет хоспитализации и дори една смърт поради остро увреждане на черния дроб. Допълнителен химичен анализ потвърди, че трима от тези пациенти също са консумирали куркума в комбинация с черен пипер, съставка, която много експерти съветват да се комбинира с куркума, защото помага на тялото да я смила по-ефективно.

куркума прах

Снимка: pixabay

Въпреки че констатациите от това проучване може да не изглеждат много убедителни, връзката между консумацията на куркума и по-високия риск от увреждане на черния дроб не трябва да се пренебрегва. Това не е първото изследване, което открива такава връзка.

Има два отделни случая на възрастни, които са имали увреждане на черния дроб, причинено от лечение с куркума, описани през 2021 г. в международното списание Medical Case Reports Journal. През същата година в Тоскана са докладвани още няколко случая на увреждане на черния дроб поради консумация на куркума.

Тези проучвания и доклади не трябва непременно да предизвикват безпокойство или тревога, тъй като увреждането на черния дроб като пряк резултат от консумацията на куркума все още е много рядко. Въпреки това, ако вие или някой, когото познавате, често използва куркума в своята диета или добавки, би било разумно да се консултирате с лекар или диетолог, преди да добавите още една супена лъжица от тази подправка към вашето кафе или къри.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft