Тази подправка може да има потенциално вредно въздействие върху здравето на черния дроб.
Докато различни култури са намирали начини да използват ползите за здравето от тази подправка от векове, тя е навлязла сравнително наскоро в кухните на много части на света.
Куркумата е вкусна подправка, използвана в много видове къри, супи и яхнии, чили, месни ястия, дори и в съвременните кафета, като т.нар. „златно лате“, известно още като „златно мляко“.
Снимка: pixabay
Докато куркумата и различните диетични добавки на основата на куркума са признати за общо взето безопасни, скорошен доклад твърди, че тази подправка може да има потенциално вредно въздействие върху здравето на черния дроб , пише "Яжте това, яжте онова".
Освен за готвене, куркумата се използва и като противовъзпалително средство и се смята, че има антиоксидантни свойства, оттук и популярността на кафето със златно мляко и хранителните добавки на базата на куркума. Но освен жълтите петна, които тази подправка оставя по ръцете ви, доскоро не се говореше много за други негативни ефекти от консумацията на куркума.
В научно изследване, публикувано в American Journal of Medicine, изследователите анализираха връзката между приема на куркума и риска от увреждане на черния дроб.
Според проучването изследователите са открили общо 16 случая на увреждане на черния дроб, свързано с куркума, сред хората, участвали в проучването от 2011 до 2022 г. Степента на тези увреждания според съобщенията варира от умерени до тежки, водещи до пет хоспитализации и дори една смърт поради остро увреждане на черния дроб. Допълнителен химичен анализ потвърди, че трима от тези пациенти също са консумирали куркума в комбинация с черен пипер, съставка, която много експерти съветват да се комбинира с куркума, защото помага на тялото да я смила по-ефективно.
Снимка: pixabay
Въпреки че констатациите от това проучване може да не изглеждат много убедителни, връзката между консумацията на куркума и по-високия риск от увреждане на черния дроб не трябва да се пренебрегва. Това не е първото изследване, което открива такава връзка.
Има два отделни случая на възрастни, които са имали увреждане на черния дроб, причинено от лечение с куркума, описани през 2021 г. в международното списание Medical Case Reports Journal. През същата година в Тоскана са докладвани още няколко случая на увреждане на черния дроб поради консумация на куркума.
Тези проучвания и доклади не трябва непременно да предизвикват безпокойство или тревога, тъй като увреждането на черния дроб като пряк резултат от консумацията на куркума все още е много рядко. Въпреки това, ако вие или някой, когото познавате, често използва куркума в своята диета или добавки, би било разумно да се консултирате с лекар или диетолог, преди да добавите още една супена лъжица от тази подправка към вашето кафе или къри.