Обичате ли кисели краставички? Тогава тази рецепта не просто ще ви се понрави, но ще се влюбите в нея. Маринованите тиквички са истински хит тази година - хрупкави и приятно кисели на вкус, те се превръщат в идеалното лятно мезенце . За осоляване се използват само млади тиквички, с малки семена и плътна сърцевина. Само така това готовите тиквички ще са приятно хрупкави и много вкусни.
Може да ги опитате още след 5-6 часа, но е по-добре да изчакате 12 часа, така че тиквичките да имат време да попият от маринатата.
Мариновани хрупкави тиквички
Продукти:
1 кг тиквички (млади)
1 л чиста вода
25 гр.сол
1 с.л.9% оцет
черен пипер на зърна, кориандър, три карамфилчета, дафинов лист, семена от копър, джинджифил, естрагон - на вкус;
малка връзка копър
две скилидки чесън
Приготвяне:
Налейте вода в тенджера, добавете всички подправки към нея: можете да използвате смес от готови подправки за кисели краставички или можете да използвате тези, изброени в рецептата.
Добавете солта и сложете маринатата на огъня. Кипнете и след две минути изключете котлона.
Измийте тиквичките с чиста гъба или четка, тъй като няма да белим кората. Премахнете краищата и нарежете зеленчуците на малки кръгчета: дебелината може да бъде всякаква, но не повече от три сантиметра.
Прехвърлете тиквичките в буркан или друг съд: от стъкло или неръждаема стомана. Процедирайте така: Напълнете до половината с тиквички, поръсете ги с нарязания пресен копър и семена от копър, добавете малко чесън, нарязан на тънки филийки.
След това подредете друг слой от тиквички, останалия копър (семена и пресен) и чесън на шайби.
Изсипете в буркана оцет (6 или 9%), залейте с марината и охладете до 50 градуса.
Покрийте буркана с капак, оставете го на масата, докато се охлади напълно, след това го поставете в хладилника.
Леко осолените хрупкави тиквички ще бъдат готови след 12 часа: поднесете ги като салата или гарнитура към печени картофи, например.