Не слагайте тази риба на трапезата си, нищо че е относително евтина, популярна и я има едва ли не във всяка голяма търговка верига
Тилапията е една от най-масовите риби. Ако се улови свободно е вкусна и полезна, но в България се продава тилапия , отгледана в развъдници.
На рибите се дават неща, каквито няма в реките – изпражнения на прасета, пилета и патици, генномодифицирани царевица и соя, пестициди, антибиотици.
Държат ги в кафези и те стават тлъсти.
Нивото на омега 3 в отглежданата тилапия е доста ниско, но пък нивото на омега 6 е високо. Тъкмо обратното на онова, което човек очаква.
Съдържанието на дибутилин е 6 пъти по-високо в тилапията от развъдник в сравнение с дивата. Този химикал е съставка на пластмасата и разстройва ендокринната и имунната система на човека. Ето изводите от изследването му:
Дибутилинът е токсичен за имунните клетки даже в минимални концентрации в кръвта на човека. Той блокира експресията на гените, които управляват обмяната на захарите и мазнините, и неутрализира противовъзпалителния ефект на кортизола.
Нивата на диоксин и бифенили в рибата от развъдници са много високи заради мръсотията в кафезите. (Често рибата живее под многоетажните клетки с птицефермите и се храни с изпражненията на птиците.)
Тилапията е внос рт развъдници в Китай и не се изследва, преди да стигне до магазина. В нея са открити антибиотици, химикали за почистване на кафезите, козина от мишки и плъхове, насекоми и бактерията ешерихия коли, причиняваща диария.