Българското краве сирене е уникален и търсен продукт по целия свят. А това, което в чужбина наричат "сирене", у нас е известно като " кашкавал ".
Домашен кашкавал
Продукти:
2 литра прясно мляко
2 супени лъжици. сол
6 яйца
400 гр.заквасена сметана
200 гр.гъст айрян или кисело мляко
Приготвяне:
Важно уточнение: млякото най-добре да е домашно, може да бъде пастьоризирано, но не и стерилизирано за дългосрочно съхранение.
Технология:
Сложете млякото да кипне със солта, а през това време разбийте яйцата със заквасената сметана.
Внимателно на тънка струйка добавете сместа от сметана и яйца, разбърквайки бавно, прибавете киселото мляко и кипнете сместа (не я оставяйте да ври).
След всички тези манипулации млякото трябва да се пресече.
Филтрирайте сместа през фино сито (или най-добре марля) и оставете суроватката да се отцеди.
Завийте отцеденото плътно в марля или тензух, след което отгоре поставете някаква тежест и дръжте на студено за 4-5 часа. Колкото по-голяма е тежестта, толкова по-твърд ще стане кашкавалът.
Можете да експериментирате с добавки (маслини, нарязани пресни подправки, червен пипер, люти чушки и др.)