Днес ви представяме рецепта за домашна торта от въздушно тесто и глазура с орехов ликьор, изглежда като купешка, но е с типично домашен вкус
Нужни съставки:
За блата:
250 грама брашно
250 грама пудра захар
250 грама краве масло
4 броя яйца
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 чаена лъжичка ликьор (орехов)
За крема:
250 грама краве масло
400 грама пудра захар
2 чаени лъжички какао (прах)
За глазурата:
125 грама шоколад (тъмен)
100 мл сметана
25 грама краве масло
1 чаена лъжичка ликьор (орехов)
45 грама лешници
Приготвяне:
В купа смесете брашното с бакпулвера. В друга купа разбъркайте пудрата захар с омекналото масло, добавете в сместа ореховия ликьор и разбийте, като добавяте яйцата едно по едно.
Брашното с бакпулвера се прибавят на порции към яйчената смес.
Разбъркайте добре до получаването на въздушна маса.
Намажете две форми (с диаметър 23 см) с масло и разпределете подготвената смес във формите по равно. В предварително загрята на 180 градуса фурна сложете формите и печете около 30 минути (проверете готовността с клечка за зъби). След това оставете да изстинат.
За крема в купа сложете пудрата захар, какаото на прах и омекналото масло. Разбийте до получаването на гладък крем. Изстиналите блатове намажете с готовия крем и ги оставете в хладилника.
Сложете сметаната в подходяща тенджера и я загрейте до кипване. В друга купа начупете шоколада. Изсипете горещата сметана върху шоколада и оставете за 3-4 минути, докато се разтопи. След това разбъркайте до гладък крем.
Излейте готовата глазура по средата на тортата и разстелете, така че глазурата леко да потече по края й. Добавете печени лешници и сложете вкусната торта в хладилника за 2-3 часа (за предпочитане една нощ).
Нарежете ароматната торта на парчета и поканете любимите си хора. Приятен апетит!