Пицата е любима на много хора по целия свят, тъй като вариантите й са огромен брой и всеки един може да намери своя. Може би ще ви е интересно да разберете как се приготвят двете най-популярни пици.
Общите правила за приготвяне на пица са следните – съществуват три варианта на печене.
Във втория тестото се изпича до полуготовност, добавят се съставките и отново се връща в пещта – това е най-разпространеният способ за направа на пица в света.
Третият, който е познат в България, е да се изпече тестото с допълнителните съставки. И така, най-известната пица в света, е Маргарита. Тя е кръстена на италианската кралица Маргарита, в чиято чест известният готвач Рафел Еспозито е направил пица с цветовете на италианското знаме.
За тестото ще ви трябват 400 г брашно, 20 г мая, 8 супени лъжици зехтин, сол и вода. Освен това – 350 г белени домати, 300 г моцарела, две-три листчета босилек, една скилидка чесън, 2 супени лъжици зехтин, сол.
От продуктите за тесто се приготвя класическа подложка за пица, което се поставя във фурната, по-рано нагрята до 220 градуса, за 10 минути. Извадете и наредете върху тестото филийки моцарела и кръгчета белени домати.
Посолете, напръскайте със зехтин, посолете и добавете ситно нарязания чесън. Печете още 10 минути и украсете преди сервиране с листенцата босилек.
Вторият най-популярен вид пица в света е венецианската тънка пица. Ще са ви необходими 2 чаени чаши брашно, 2 яйца, 1 чаша прясно мляко, 3 супени лъжици олио, 250 г мек салам, 400 г кашкавал, 100 г домати.
Брашното се пресява през сито, добавят се яйцата и млякото. Бърка се, докато тестото не стане еластично, завива се във влажна кърпа и се оставя за половин час.
След това се разточва по формата на тавата и върху него се нареждат нарязаните на тънки кръгчета домати и салам. Отгоре се изсипва настърганият кашкавал и подправки по вкус. Печем 20 минути в предварително нагрята до 220 градуса фурна.