Свикнали сме да виждаме ябълки по рафтовете в магазините по всяко време на годината. Но сезонът им не е много дълъг - от август до октомври. И по това време трябва да се опитате да приготвите колкото се може повече ястия с тях . В крайна сметка, сезонните ябълки са най-ароматните, сладки и сочни. Най-лесният начин е да приготвите ябълки и ядки във фурната .
Сигурно всеки се е опитвал да ги изпече поне веднъж. Но за някои може да е изненада, че простото поставяне във фурната няма да е достатъчно. Споделяме с вас правилната рецепта за печени ябълки, които винаги се оказват перфектни.
Съставки
ябълки 4 неща.
захар 50 гр
Канела 1 ч.л
Масло 20 гр
Стафиди 40 гр
Орехи 25 гр
Вода 180 мл
Сладолед на вкус
Подготовка
Пригответе ядките (вместо захар може да се използва мед). Залейте стафидите с вряла вода и оставете да престоят 15 минути. Това ще ги направи меки и ароматни.
През това време пригответе ябълките - внимателно отстранете средата, както е на снимката. Това може да се направи с обикновена лъжица.
Стафидите с орехите се поставят в жлебовете, отгоре се поръсват със захар или мед. Добавете и малко канела. Отгоре сложете парче масло.
Изсипете вода в тавата за печене и поставете ябълките върху нея. Печете ги за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Апетитна изпечена кора и ефирна каша, сякаш разбита на ябълкова пяна. Ето как се получава плодът, ако добавите малко вода и масло. Сервирайте с топка сладолед или порция бита сметана. Между другото, не твърде кисела мастна заквасена сметана също ще бъде отлично допълнение към ябълковия десерт . Приятен апетит!