Има много рецепти за марината. И е трудно да изберете коя точно да приложите. В допълнение, едно просто правило важи за шишчетата: слушайте всички и го правете по свой начин .
Ние ви предлагаме 7 различни маринати за барбекю. С бира, кисело мляко, минерална вода, доматен и лимонов сок ...
Няколко важни съвета ще ви позволят да покажете кулинарните си таланти на следващото абрбекю к и ще засрамите онези, които смятат, че нямате идея как да готвите кебап.
Най-младото и най-свежо месо изобщо не се нуждае от марината. Във всеки случай то ще има богат вкус и приятен аромат. Трябва да се посоли само и добави черен пипер.
Първата най-важна съставка в маринатата е обикновеният лук. Чувствайте се свободни да добавите 3-4 лука. Шишчето няма да развали лука, но ще излъска недостатъците, ако месото е било твърде постно или не е достатъчно младо.
Оцетът омекотява месото. Но е по-добре да го добавите, ако месото е наистина твърдо и старо. И, разбира се, не се препоръчва да го добавяте към меко месо, то стяга влакната и месото става по-сухо. В Кавказ, например, от най-ранните времена шиш кебапа се маринова само с лук.
Препоръчително е да нарежете месото, където са влакната му. Това е важно, така че кебапът да се пече бързо и ефективно.
Кисело мляко, лук, магданоз
Ако традиционният оцет и майонеза не са опции за вас, опитайте се да готвите шишчетата с марината на базата на кисело мляко
СЪСТАВКИ
1 кг месо
1 литър кисело мляко
5 лука
китка магданоз
подправки на вкус
ГОТВЕНЕ
Към нарязаното месо добавете подправките. Поръсете с нарязан лук и разбъркайте. Изсипете изцяло киселото мляко върху месото и мариновайте поне 6 часа.
Вземете месото от маринатата. Изплакнете с вода и оставете да се отцеди.
Добър апетит!
Джинджифил, чесън, мед, лимонов сок
Комбинацията от мед, джинджифил и лимонов сок прави месото меко и сочно. Придава на шишчето изискан вкус, образувайки апетитна хрупкава коричка при изпичане. Готвачът и кулинарен експерт Иля Лазерсън също добавя лимонова кора към маринатата .
СЪСТАВКИ
1 кг месо
3-4 лимона
парче корен от джинджифил
3 скилидки чесън
1 супена лъжица пчелен мед
ГОТВЕНЕ
Комбинирайте счукан чесън, настърган джинджифил, лимонов сок, мед в купа и разбъркайте добре. Сложете нарязаното месо в съд, залейте с марината. След 3 часа месото е готово
Киви, лук, минерална вода
Тази марината е добра за агнешко и говеждо месо, тъй като кивито омекотява твърдото месо.
СЪСТАВКИ
500 г месо
2 плода киви
1 лук
1 ч.л. червен пипер
копър и кориандър на вкус
100мл минерална вода
ГОТВЕНЕ
Нарежете лука и нарежете кивито на малки кубчета. Нарежете месото на едри парчета, смесете с подправки, лук и киви, добавете малко сол и налейте минерална вода. Мариновайте месото поне 2 часа.
Бира, лимон, лук, горчица
Дайте предпочитание на „живи“ или нефилтрирани. За свинско и пилешко месо е подходяща не много силна лека напитка. За говеждото - тъмни и силни бири.
СЪСТАВКИ
2 кг свинско месо
500 мл бира
4 глави лук
200 мл слънчогледово масло
1 лимон
2 с.л. горчица
сол, черен пипер, копър, сушен кориандър на вкус
ГОТВЕНЕ
Нарежете лука на пръстени. Сложете месото в тиган и налейте бира. Оставете да престои 2 часа. Изцедете течността от месото, но не изливайте изобщо. Маринатата е полезна за поливане на филийките по време на пържене.
След това смесете месото с лука и подправките, изсипете смес от олио, горчица и лимон. Покрийте и оставете да престои до сутринта. Преди печене изсипете маринатата и осолете месото.
Бяло вино, лук, растително масло
Свинското шишче във вино се твърди, че се превръща в ястието царица на всеки извънградски пикник, защото става винаги невероятно вкусно.
СЪСТАВКИ
2 кг свинско месо
4 глави лук
1,5 с.л. сухо бяло вино
1,5 с.л. вода
3 супени лъжици растително масло
смлян черен пипер и сол на вкус
дафинов лист
ГОТВЕНЕ
Нарежете на пръстени лука. Поставете слой месо на дъното на съда Чушки, сол, добавете дафинов лист и лук. След това още един слой месо и така, докато месото свърши. Добавете растително масло, вино и вода, така че цялото месо да бъде покрито с марината. Мариновайте поне 2 часа, но можете да го правите цяла нощ.
Сода или газирана вода, лук, подправки
СЪСТАВКИ
1 кг свинско месо
500 мл сода или газирана вода
400 г лук
сол, черен пипер, червен пипер на вкус
ГОТВЕНЕ
Изплакнете, почистете месото и нарежете на средни парчета..Смесете подправките. За свински шишчета са подходящи босилек, мащерка, черен пипер, кориандър
Нарязаните филийки свинско с подправки залейте със сода. Изпратете да се маринова в хладилника за 1-2 часа. Половин час преди края на времето за мариноване осолете месото.
Соев сос, доматен сок, лук
СЪСТАВКИ
1 кг месо
100 мл соев сос
2 глави лук
300 мл доматен сок
2 ч.л. нишесте
3 скилидки чесън
черен пипер и подправки на вкус
2 с.л. зехтин
ГОТВЕНЕ
Нарежете лука на тънки пръстени. Към него добавете натрошен чесън, черен пипер и подправки. Добавете доматеният сок, нишесте и соев сос към лука, разбъркайте. Изсипете нарязаното месо в сварената марината.
Оставете за 1,5-2 часа.
Как да мариноваме месо за барбекю, сега знаете. Но най-важното правило за апетитно барбекю е приятелска компания и добро настроение.