Някога сте опитвали хляб, наречен чабата? Разбира се, че сте опитвали! Просто не знаете как се нарича. Всъщност за всички останали, с изключение на италианците, думата „ ciabatta “ не означава нищо подобно. Преводът доста точно описва гъсто, понякога плоско и невероятно въздушно тесто. Между другото, този хляб с дупки беше много популярен сред фитнес треньорите.
Ciabatta съдържа изненадващо малко калории и удивително много дупки. Това предполага, че правилно приготвените хлебчета от този тип съдържат много по-малко въглехидрати от всички останали. И всичко благодарение на дългосрочната ферментация: тестото се държи дълго време и през това време полезните киселини имат време да се образуват в него.
Подобно на много италиански ястия , този хляб може да си го приготвите у дома! Без никаква машина за хляб или специална закваска . Затова представяме на вашето внимание рецепта за чабата , която ще се окаже великолепна, с хрупкава златиста коричка.
Съставки
Пшенично брашно 450 g
вода 400 мл
мая 2 g
Сол 1 ч.л.
Пресейте брашно в голяма купа с високи страни, в която ще замесите тестото. Добавете сол и разбъркайте
Изсипете мая в топла вода (2 г мая на 400 мл вода). След това бавно добавете вода с маята към брашното, разбъркайте, за да получите тесто
И сега основното: покрийте съда с кърпа и оставете тестото да ферментира на стайна температура поне 12 часа (максимум 20). Благодарение на това тестото ще се окаже супер пухкаво
Изсипете останалите 50 г брашно върху масата, внимателно поставете тестото на масата, омесете само малко и покрийте с чиния. Оставете да престои още 2-3 часа.
Загрейте фурната до 250 градуса с формата, в която ще печете хляба. Сложете тестото в гореща форма с долната страна нагоре, така че да го поръсите с брашно. И сложете във фурната. Поставете тавичка с гореща вода на дъното на фурната.
Печете хлябът 20 минути. След това извадете тавичката с водата и печете още 15 минути.
Домашният хляб си заслужава чакането. Най-вече защото знаете от какво е направен. Второ, това е уникална възможност да го опитате пресен. Трето, вкъщи винаги е по-добър вкус. Също така тази рецепта е подходяща за тези, които обичат бял хляб, но се притесняват за талията си