чушки - 1.5кг (15 бр.) долма (или червени)
кайма - 400 г смес
ориз - 2 ч.ч.
червен пипер - 1 с.л.
домати - 150 г мляни
черен пипер
джоджен
стафиди - 50 г
сол
зехтин (олио) - 50 мл
чубрица
лук - 1 глава кромид
бульон - 5 ч.ч. зеленчуков
Измийте ориза под течаща студена вода и го поставете в купа.
Почистете лука и нарежете на дребно, добавете го заедно с каймата, олиото, подправките и доматите.
Накиснете стафидите в малко топла вода, за да омекнат, прецедете и ги сложете и тях в купата.
Разбъркайте всичко с ръка, така че всички продукти да се смесят.
Почистете пиперките и избушете дръжките и семенната част.
Вземете всяка чушка и я боцнете с вилица на няколко места, след което ги напълнете със сместа.
Подредете ги в тава и сипете бульона. Ако ви остане от сместа, я разпределете между чушките.
Сложете във фурна на 180 градуса за 40-45 минути в зависимост от фурната.
Междувременно по време на печене, когато се запекат отгоре, извадете внимателно тавата и обърнете пиперките и от другата страна.
По желание поднесете с разбито кисело мляко с чесън и сол.
Приятен апетит!
Източник: gotvach.bg