Тестото е нещо много важно и фигуриращо постоянно в българското домакинство. В търсене на перфектната рецепта, домакините превръщат кухнята си в истинска изследователска лаборатория . Точене, смесване, месене ... Междувременно броят на инструкциите и рецептите в готварските книги се увеличават и не всички могат да бъдат дешифрирани. Но днес, уверявам ви, ще намерите това, което търсите.
Рецепта за просто и вкусно тесто
Сега, за да приготвите вкусно ястие, няма нужда да преглеждате десетки страници.
Бързи сладкиши
"Пуф, не харесвам топла дъска и студена печка", казваше баба ми, когато приготвяше сладкиши, използвайки тази проста рецепта за вкусни сладкиши . Всички съставки, с изключение на маслото, трябва да са директно от хладилника.
СЪСТАВКИТЕ
- 500 g брашно
- 200 г масло
- 250 мл кисело мляко
- 1 яйце
- щипка сол
ПОДГОТОВКА
- На суха повърхност (или в тавичка) направете хълмче с 450 грама брашно. В центъра издълбайте малко кратерче и изсипете киселото мляко и яйцето и солта. Смесете, докато стане меко тестото.
- Маслото се нарязва на парчета и се поръсва с брашно.
- Разгънете тестото и поставете 1/3 от маслото в центъра. Опаковайте в пликче като свържете ръбовете и сгънете тестото. Процесът се повтаря още 2 или 3 пъти за останалата част. Последният слой добре поръсете с брашно и опаковайте (в тази форма тестото може да се съхранява във фризера за период до 3 месеца).
- Преди да използвате, не забравяйте да подържите тестото извън хладилника за 30 минути. Печете само в добре загрята фурна.
Кнедли
СЪСТАВКИ
- 500 g брашно
- 2 яйца
- 200 ml студена вода
- 1 супена лъжица растително олио
- 0,5 ч.л. сол
ПОДГОТОВКА
- Яйцата, солта и водата се смесват в отделен контейнер
- Направете пак хълмче от брашното с кладенче и налейте яйчната смес с тънка струя. Месете непрекъснато около центъра в една посока, като брашното се спуска от ръбовете до центъра. Когато тестото стане хомогенно, но все още лепкаво, добавете растителното олио и продължете да месите, докато стане еластично. Ако е необходимо, добавете брашното на малки порции.
- Готови сте да поставите тестото в хладилника за 30 минути.
- Тази рецепта може да се използва и за направата на кнедли или курабийки
Класическа торта
За да направите идеалния блат, не пренебрегвайте инструкциите за готвене. Не гледайте докато печете и мажете само дъното на тавата с олио, така че тестото да се покачи равномерно.
СЪСТАВКИ
- 180 g брашно
- 4 яйца
- 100 g захар
- 15 грама ванилия
- 1 ч.л. бакпулвер или сода
- масло за намазване на тавата
ПОДГОТОВКА
- Отделете жълтъците от белтъците. В отделен контейнер разбийте жълтъците.
- Разбийте на пяна белтъците като добавяте захар и ванилия на малки порции.
- Не спирайте разбиването, добавете 1/3 от разбитите белтъци към жълтъците. След това пресейте брашното в получената маса, добавете бакпулвера и разбъркайте в посока отдолу нагоре.
- Накрая добавете останалите съставки в тестото. Разбъркайте ги много внимателно и бавно, за да не разпръснете въздушните мехурчета, заради които е възможно да се вдигне добре тестото
- Накрая просто сложете готовото тесто във фурната!
- Печете при температура 190-200 градуса за 20-30 минути. Сложете памучна кърпа върху получената торта и я оставете да се охлади напълно.
Бързо маслено тесто
Това е най-лесната рецепта за пай, хлебчета, кифли или пица. То е предназначен за онези, които имат малко повечко време
СЪСТАВКИ
- 1 пакетче мая
- 2 чаени лъжици захар
- 3 супени лъжици брашно +1.5 пакет брашно (мярката зависи от това, което ще правите)
- 300 мл топла вода или мляко
- 1 ч.л. сол
- 1/3 супена лъжица растително масло
ПОДГОТОВКА
- Водата или млякото трябва да е леко топло, оптимално 35-40 градуса. В него се разтваря захарта, 3 супени лъжици брашно и маята. Ако маята е повечко, не добавяйте брашно.
- Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло място за 15-30 минути.
- Когато тестото е готово, добавете растителното масло и солта. На малки порции добавете брашно (за предпочитане пресято) и месете, докато престане да лепне по ръцете ви. Поставете го отново на топло място за 15-20 минути. Тестото трябва да се покачи поне 1,5 пъти.
- Ако ще готвите пица, издърпайте тестото до желаната дебелина с ръцете си или с точилка. Поставете пълнежа и печете за 10-15 минути във фурната, нагрята до 180-200 градуса.
- Сладкишите или пайовете преди печенето трябва да престоят в тавата за печене за 15 минути, за да увеличават размера си.
Тесто за бисквити
Това е основата за всички бисквитки, тарталети, чийзкейкове. Оказва се много вкусно, подготвя се много бързо. Ако желаете, можете да добавите всякакъв вкус с помощта на лимонена кора, сушени плодове и ядки, какао.
СЪСТАВКИ
- 1 пакет брашно
- 250 г масло
- 1 супена лъжица захар
- 15 грама ванилия
- 1 ч.л.сода или бакпулвер
- 2 яйца
- щипка сол
ПОДГОТОВКА
- Разбъркайте добре захарта с разтопеното масло.
- Добавете останалите съставки, омесете тестото и го оставете да престои 30 минути в хладилника.
- Създайте бисквитки и печете при температура от 180 до 200 градуса за 20-30 минути.
Тесто за сладки палачинки
СЪСТАВКИТЕ
- 250гр. брашно (според броя на палачинките може да варира)
- 5 яйца
- 2 супени лъжици растително масло
- половин литър прясно мляко
- сол и захар на вкус
Смесите на миксер всички съставки, с изключение на маслото, добавете го на самия край. Нека престоят 15 минути и отново разбъркайте. Правете палачинките, като изсипвате малко количество тесто в тигана, който предварително сте загряли много добре
Тесто за мекички
Тези мекички са идеални. Най-добрата рецепта. Всички съставки за тестото трябва да са със стайна температура.
ЩЕ ВИ ТРЯБВА
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 яйца
- 5-6 супени лъжици захар
- 2 чаши по 250мл брашно
- 1,5 ч. бакпулвер или сода
- щипка сол
ПОДГОТОВКА
- Смесете течните съставки със захарта. След това постепенно добавете към тях брашното и содата. Консистенцията на тестото трябва да е като на заквасена сметана.
- Разбърква се добре и се оставя за 30 минути.
- Когато на повърхността се образуват мехурчета, можете да започнете да правите мекичките. Внимателно вдигнете тестото, като започнете от ръбовете, за да не избягат въздушните мехурчета.
- Може да ги приготвите и във фритюрник или пък обичайно да си ги изпържете на тиган, избора е ваш.
Най-важната съставка при подготовката на перфектното тесто е доброто настроение. Ястието не е вкусно, ако го приготвите с тъжен поглед.
Напишете ни в коментарите вашата доказана рецепта за вкусно тесто , наистина оценяваме полезни съвети от нашите читатели!
Споделете тези рецепти с приятели, те ще ви бъдат благодарни.