Лятото чука на вратите ни и идва перфектното време за любимите мигове на повечето хора. Нищо не може да замени вкуса на месото, изпечено на скара или барбекю, а като добавим към това и приятната семейна или приятелска сбирка в двора или в планината, тези моменти стават незаменими.
Затова днес ще ви разкрием няколко трика, с които пържолките на скара или грил-барбекю ще станат по-вкусни и сочни от всякога, защото няма нищо по-хубаво от това да доставим максимално удоволствие на хората, които обичаме.
Продуктите на GreenPan се отличават с изключително високо качество. Компанията, основана през 2007г. в Белгия, е първата, която въвежда на пазара „здравословните“ керамични незалепващи съдове за готвене. Специалното покритие на съдовете GreenPan, наречено Thermolon, не съдържа никакви токсини и за първи път от 50 години предлага на клиентите здравословна алтернатива на досега използваните незалепващи покрития.
Естествено, качеството си има своята цена, но в BILLA са помислили и за това. Продуктите от серията Chop&Grill се предлагат с 50% отстъпка срещу събрани точки при пазаруване. Пълните правила на кампанията са налични на сайта на веригата тук: https://www.billa.bg/promocii/chopundgrill/oficialni-pravila
И така, нека преминем към същинската част на грил-преживяването, а именно - готвенето:
Начинаещите грил майстори за съжаление винаги се сблъскват с проблема месото да им стане на „подметка“, включително при готвене на дървени въглища. Причините - малки основни правила за избор на месо, размразяване и марината, за които просто никой не ви е казвал досега. Приготвянето на пържолките ще бъде обречено на успех при тези няколко съвета.
Съвет 1. Изберете дясната част
Всички части на прасетата имат индивидуален вкус и се приготвят, нарязват и обработват по различен начин. Свинските котлети на скара са от обезкостено рамо, кръст, врат, филе или бедрата на прасето. Цветът им трябва да бъде светло розов, но не и кафеникав, малък мастен слой е едно от обещанията за сочност на ястието.
СЪВЕТ 2. РАЗМРАЗЯВАНЕ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН
Всяка рецепта за пържоли на скара включва използването на прясно парче месо, но светът не е съвършен. Не винаги имате свежо парче филе под ръка, а обикновено разполагате със замразено месо във фризера - няма смисъл да се отказвате от вечерята заради това. Размразете бавно месото в долното отделение на хладилника и продължете да следвате рецептата. При размразяване във вода или микровълнова фурна сокът и вкусът ще пострадат, запомнете го добре!
Съвет 3. Спазвайте правилото дебелината до 1.5 cm
Свинското котлетче на скара се пече много бързо - при високи температури коричката моментално се образува и цялата сочност остава вътре. Така че, когато го нарязвате, не трябва да надвишава дебелината от 1,5 cm. Но също така не е необходимо да е и прекалено тънко - парчетата ще бъдат сухи и твърди.
Вярно, за да се разреже месото прецизно, си трябват добри инструменти, но с уникалните продукти от серията Chop&Grill рязането и приготвянето на месото се превръща в детска игра, а барбекю-вечерите в истинско забавление: ножове, които ще разрежат и най-дебелото парче телешко месо или тиган, който ще можете да използвате и във фурната за вкусно запечено пилешко със зеленчуци, които пък безпроблемно ще нарежете с ножа за зеленчуци! Какво повече му трябва на човек?
Събирайте точки с покупките си във всички BILLA магазини и вземете невероятните продукти с отстъпка от 50%. С всеки 10 лв. от сметката си в периода 09.05.2019 - 10.07.2019 ще получите по една промо точка. Промо точките могат да бъдат използвани в срок от 09.05.2019 до 17.07.2019. Всеки продукт може да бъде закупен на промоционална цена с промо точки или на редовна продажна цена.
Грил прибори и съдове като тези правят живота ни по-лесен, по-здравословен и по-щастлив, а освен всичко това притежават отлична функционалност, изглеждат великолепно и правят готвенето още по-приятно!
Съвет 4. Изсушете месото преди печене
Преди да поставите парче върху барбекюто, скарата или тигана, изсушете го с хартиена кърпа. Сухата повърхност бързо прави златна кора, което означава, че соковете ще бъдат надеждно “запечатани” и няма да изтекат предварително.
Какво друго е важно:
-начуквайте внимателно месото и обърнете внимание на грил инструментите, с които ще боравите - те ще ви бъдат помощник № 1;
-солете само в края, дори ако рецептата ви казва друго, защото солта извлича сока от месото;
-достатъчно свежо парче е достатъчна предпоставка за перфектна пържола, но винаги може да овкусите с черен пипер и да се възползвате от ароматите на розмарин, мащерка и чесън;
-парчетата преди печене могат и трябва да бъдат предварително мариновани - в лук, вино, лимонов сок (киселините омекотяват влакната на месото).
РЕЦЕПТА ЗА СВИНСКИ КОТЛЕТ
Рецептата е много проста - запазете пропорциите в съставките, за да получите отличен вкус. Мариноването отнема 2,5 часа, от които времето за приготвяне е 15-20 минути.
За 2 броя 250-300гр.
1 голяма лъжица балсамов оцет;
100 мл бяло вино;
1 голяма лъжица зехтин.
черен пипер, кориандър, билки са подходящи за подправки.
Парчетата месо се нарязват и поръсват със смлян кориандър, пипер и билки (риган, чубрица, мента, босилек). Приготвя се смес от бяло вино и оцет и свинското месо се поставя в нея за 2-3 часа. Ако парчетата не са покрити с марината, те трябва да се преобръщат от време на време. След това, просто посолете месото, сложете на грила или скарата или пък запържете от двете страни, спазвайки следните съвети и сервирайте горещо на масата с подходяща гарнитура.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Преди готвене покрийте свинската пържола с растително масло, така че коричката й да се образува по-бързо;
Полагайте месото само на добре загрята скара или върху горещи въглища
Парчетата маринова месо им трябва горе долу 7-8 минути от всяка страна, за да станат напълно готови;
Не обръщайте месото с вилица, тя ще пробие кората.
Следвайте тези простички правила за приготвянето на идеалните грил-специалитети, а повече информация за кампанията и продуктите Chop&Grill в BILLA може да намерите тук: https://www.billa.bg/promocii/chopundgrill/loyalna-programa-chopundgrill