Карамфилът и розмаринът са особено силни подправки и ако ги смесите и си направите чай от тях, ще получите истински лек, който ще ви помогне при много състояния. Ето как се приготвя този чай от розмарин и карамфил :
Лечебен чай от розмарин и карамфил
Съставки:
250 мл вода
10 карамфилчета
1-2 стръка розмарин, а ако нямате свеж храст на двора, винаги можете да вземете сушен розмарин. В този случай използвайте две супени лъжици.
Процедура:
Сварете водата, след това добавете розмарина и карамфила, намалете котлона до минимум и оставете да ври десет минути. След това прецедете чая и го изпийте на глътки. Ето за какво е добър този чай:
Карамфилът е изключително мощна билка, използвана при лечението на различни бактериални инфекции, срещу паразити в организма. Тази подправка съдържа евгенол, кариофил и танин, които имат силни антимикробни свойства.
Тези вещества преминават през кръвния поток с помощта на малки паразити, техните яйца и ларви. Следователно карамфилът е съществена част от добре познатата антипаразитна програма на д-р Кларк. Изплакването на устата с този чай от карамфил и розмарин облекчава възпалено гърло.
Японски учени са открили, че подобно на много други подправки карамфилът съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, което може да причини възпаление. Последните изследвания показват, че карамфилът е най-добрата антиоксидантна подправка поради високите нива на фенолни съединения.
Карамфилът е стимулант, локален антисептик и лек анестетик. В комбинация с розмарин има положителен ефект върху стомашната лигавица, отпуска гладката мускулатура, разположена над храносмилателния тракт, действа срещу повръщане и подуване на корема и като цяло насърчава правилното функциониране на храносмилателната система.
Зъболекарите са използвали карамфил като орална упойка в миналото. Използвали са го и за дезинфекция на кореновите канали на зъбите. Маслото от карамфил все още е активна съставка в някои води за уста и срещу лош дъх.
Счита се, че разтварянето на 2 цели карамфилчета в устата, без да се дъвчат или преглъщат, помага да се предотврати желанието за алкохолизъм при алкохолиците.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Можете да приемате 100-150 мл чай два пъти дневно.
Розмаринът отдавна е известен със своите лечебни свойства, така че в много домакинства се отглежда на двора или в саксия.
Малко хора знаят за тази комбинация, а само запознати с билкарството и фитотерапията използват лечебните свойства на този изключително мощен чай.
Възползвайте се и вие от неизброимите му ползи!