Така пържените картофи не загарят, не „залепват“, не стават меки и „задушени“: споделям тънкостите на готвенето

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Така пържените картофи не загарят, не „залепват“, не стават меки и „задушени“: споделям тънкостите на готвенето
Така пържените картофи не загарят, не „залепват“, не стават меки и „задушени“: споделям...
261
Така пържените картофи не загарят, не „залепват“, не стават меки и „задушени“: споделям тънкостите на готвенето
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Здравейте всички! Днес ще споделя тайните на перфектните пържени картофи, ще обясня как да избегнем често срещаните грешки и да постигнем златиста коричка, която прави ястието не само вкусно, но и визуално привлекателно.

Нека да разгледаме често срещаните погрешни схващания за нишестето, предразсъдъците и малките трикове, които ще направят вашите картофи наистина перфектни.

Нека започнем с подготовката, избора на масло, начина на рязане и обработка с вода, както и правилния подход към солта и добавянето на лук.

И така, защо понякога картофите залепват за тигана, твърде меки или много твърди?

Правило №1: Рязане на картофи

Оптималната форма на рязане е средни пръти или големи пръстени. Основното нещо е да се осигури достатъчна контактна площ с повърхността на тигана, което гарантира равномерно пържене и красива коричка.

Избягвайте да режете твърде малко: тънките филийки бързо абсорбират масло, стават меки и могат да изгорят.

Правило №2: Отстранете влагата

Картофите трябва да бъдат добре изсушени преди пържене, в противен случай излишната влага ще ги накара да залепнат и да се „парят“, вместо да се пържат.

Не трябва да оставяте картофите във вода след нарязване, тъй като това увеличава тяхната твърдост и се отразява на вкуса на готовото ястие.

Правило 3: Избор на масло и тиган

Използвайте тиган с дебело дъно, за да разпределите топлината равномерно.

Картофите трябва да се пържат в добре загрято олио в тиган, което ще им позволи бързо да придобият апетитна коричка и да не залепват.

Мазнината от свинската мас също е подходяща за пържене, но първо трябва да се изпържи, за да се отдели мазнината.

Правило №4: Количество и техника на пържене

Не препълвайте тигана: картофите трябва да са равномерно разпределени, така че парата да излиза свободно и всяко парче да се готви равномерно.

Разбъркването трябва да става умерено, когато долният слой вече е покафенял.

Правило №5: Сол, лук и използване на капак

Добавете лука докато се пържи, за да не загори. Солта трябва да се добави след като картофите леко покафенеят, за да не излезе влагата и да омекнат.

Използването на капака зависи от предпочитанията: за по-хрупкава коричка е по-добре да го оставите, но за по-сочни картофи можете да използвате капака за известно време.

Защо пържените картофи понякога се провалят:

Използване на сорт картофи с ниско съдържание на нишесте: За пържене е по-добре да изберете сортове със средно съдържание на нишесте или нишесте, които осигуряват перфектната коричка.

Млади картофи: Тънката им кожа и високото съдържание на влага могат да ги накарат да се „варят на пара“, вместо да се пържат.

Излишна влага: Неизсушените картофи често залепват за тигана, стават кашави и могат частично да изгорят.

Претоварване на тигана: Твърде много картофи им пречи да се готвят равномерно и ги кара да се задушават.

Прекомерното разбъркване пречи на картофите да покафенеят правилно и може да ги превърне в каша.

Започване на пържене в студен тиган със студено масло: пречи на бързото образуване на коричка и води до залепване.

Неправилно количество олио: Както твърде много, така и твърде малко олио може да повлияе негативно на качеството на вашите пържени картофи.

Сега знаете как да избегнете основните грешки при пържене на картофи и да постигнете перфектни резултати.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft