Така се прави автентичната Гръцка мусака, за която умират всички туристи! Ястие за боговете:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Така се прави автентичната Гръцка мусака, за която умират всички туристи! Ястие за боговете:
Така се прави автентичната Гръцка мусака, за която умират всички туристи! Ястие за боговете:
34918
Така се прави автентичната Гръцка мусака, за която умират всички туристи! Ястие за боговете:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мусаката е едно от традиционните гръцки ястия и значително се различава от вкуса, който ние познаваме. Това ястие, благодарение на соса бешамел, става нежно и въздушно, но в същото време много сочно и засищащо.

Гръцката мусака винаги се приготвя с патладжани, лук и домати, но останалите съставки могат да варират. Можете да я направите с всякаква кайма (свинска, телешка, пилешка) или да приготвите зеленчукова мусака - вегетарианска. Подготвили сме ви огириналната рецепта за Гръцка мусака . Зарадвайте близките си с тази божествена вкусотия още днес!

Автентична Гръцка мусака

Продукти:

✓ 1 кг картофи

✓ 2 кг патладжан

✓ 1,5 кг говеждо месо

✓ 4 скилидки чесън

✓ 2 глави лук

✓ 5 домата

✓ 2 с.л. доматена паста

✓ 250 г кашкавал

✓ 1 супена лъжица риган

✓ 1 ч.л. канела

✓ сол, черен пипер - на вкус

✓ 250 мл червено вино

За сос бешамел:

✓ 125 г масло

✓ 7 с.л. пшенично брашно

✓ 700 мл прясно мляко

✓ 3 яйца

✓ 10 г смляно индийско орехче

✓ 1 супена лъжица смлян бял пипер

Приготвяне:

Нарежете картофите и патладжаните на филийки и ги изпечете във фурната за 20-30 минути при 160 градуса.

Докато зеленчуците се пекат, пригответе соса с месо. За целта запържете ситно нарязан лук и чесън в зехтин, добавете към тях каймата и хубаво я раздробете. Добавете сол и черен пипер, риган и канела.

Настържете доматите, добавете ги към каймата, заедно с доматеното пюре и виното.

За соса бешамел разтопете маслото на слаб огън, добавете брашното и разбъркайте. Бавно добавяйте топло мляко при непрекъснато бъркане на котлона, докато сосът се сгъсти.

Добавете яйцата, смлян пипер и индийско орехче. Разбъркайте.

Пригответе форма за печене, като намажете дъното и ръбовете със зехтин и поръсите с галета, ако желаете. Наредете на слоеве картофите, соса с кайма и патладжаните.

Отгоре залейте с бешамел и пъхнете във фурна, загрята на 180 градуса за 20 минути. Извадете, поръсете с настърган кашкавал и печете още 10 минути.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft