Мусаката от тиквички отдавна е в списъка на най-вкусните варианти на това балканско ястие. Макар в Гърция традиционно да я приготвят с патладжани, тази версия също е разпространена. Получава се не по-малко вкусно, но според нас по-леко ястие. Специален вкус на тази мусака придава сосът, овкусен със смлени орехи и настърган кашкавал. Що се отнася до каймата, ние използвахме говеждо в тази рецепта, но ако искате да използвате агнешко или свинско, опитайте! И, разбира се, няма да има нищо престъпно, ако добавите малко нарязани зеленчуци (например магданоз) към мусаката с тиквички: вкусът на ястието ще придобие ярки свежи нотки.
Гръцка мусака с тиквички
Продукти:
тиквички - 1 кг
варени картофи - 2 големи
зехтин - 100-120 мл
лук - 2 бр.
големи домати - 2 бр.
смляно говеждо месо (кайма) - 500 g
смляна канела - 1/2 ч.л.
сушен риган - 1/2 ч.л.
сухо червено вино - 100 мл
масло - 75 гр.
брашно - 4 супени лъжици
прясно мляко - 500 мл
смлени орехи - 1 супена лъжица
настърган кашкавал - 150 гр.
яйца - 2 бр.
сол, смлян черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Стъпка 1
Измийте тиквичките и нарежете на големи филийки по дължина. Обелете картофите, нарежете на 5 мм кръгчета и оставете настрана.
Стъпка 2
В голям тиган в растително масло запържете тиквичките на порции до златисто-кафяво от двете страни. Разстелете върху хартиени кърпи, за да поемат излишното олио.
Стъпка 3
Обелете и нарежете лука. Нарежете доматите напречно и ги поставете в гевгир. Залейте с вряла вода няколко пъти, след това пуснете в леденостудена вода. Обелете, отстранете семената, нарежете на ситно пулпата.
Стъпка 4
Оставете малко растително масло, за да намажете формата. Останалото загрейте в дълбок тиган. Добавете лука и гответе 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете каймата. Разбъркайте с вилица и гответе всичко заедно за 10 минути.
Стъпка 5
Прибавете в тигана домати, канела, риган и залейте с вино. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри на слаб огън за 25-30 минути или докато течността се изпари.
Стъпка 6
За белия сос разтопете маслото в тенджера. Докато бъркате, добавете брашно и гответе до златисто-кафяво. Налейте постепенно топло мляко. Разбърквайте непрекъснато с бъркалка, като се уверите, че не се образуват бучки. Варете соса до плътност. Дръпнете от огъня.
Стъпка 7
С разбъркване добавете ядките и кашкавала, както и разбитите яйца.
Стъпка 8
Загрейте фурната до 180 ° C. Полейте мусаката от тиквички с бял сос и печете 50 минути, докато на повърхността се образува красива златиста коричка. Оставете да се охлади за 5-10 минути преди сервиране.