Сигурно няма човек у нас, който да не обича мусака. Тази балканска вкусотия има десетки варианти на приготвяне, но общото е едно - пухкавата заливка .
Днес ще ви издадем тайната на перфектната заливка за мусака . Тя наистина се приготвя изключително лесно и нямаме съмнения, че всеки би се справил с направата й.
Ето какви продукти ще са нужни за заливката на мусаката :
Перфектната пухкава заливка за мусака
• брашно - 3 с.л. с връх;
• олио - 100 мл;
• прясно мляко - 2 ч.ч., може и разбито кисело;
• сол - 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Пригответе си тенджера, в която да загреете олио и след това в него запържете брашното. Когато започнат да се появяват мехурчета, това е знак, че трябва да добавите 2 чаени чаши прясно мляко или кисело мляко, разбито като айрян. Добавете и малко сол и разбъркайте. Дръжте няколко минути на котлона и след това отместете от огъня.
Когато премахнете съда от котлона, добавете две яйца. Продължете да бъркате, докато не се получи гладка смес. Ако ви се струва твърде гъста консистенция, не пречи да добавите още едно яйце.
Време е да залеете получената смес върху мусаката и да я приберете във фурната. Когато хване златиста коричка, извадете ястието, разрежете на порции и сервирайте топло с кисело мляко.
Така се приготвя съвършената заливка за мусака, която винаги се получава мека, пухкава и невероятно вкусна.