Така си съхранявам морковите цяла зима - издържат сочни чак до пролетта, без да омекват, а коричката остава тънка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Така си съхранявам морковите цяла зима - издържат сочни чак до пролетта, без да омекват, а коричката остава тънка:
61819
Снимков материал: pixabay.com
Така си съхранявам морковите цяла зима - издържат сочни чак до пролетта, без да омекват, а коричката остава тънка:

Ако гледате моркови или ви снабдяват с такива роднини, които ги отглеждат на село, със сигурност знаете колко е трудно да се съхрани през зимата този зеленчук. Най-често морковите загниват, прорастват, съхнат или напротив - омекват, дълго преди да е свършил студът.

Сега ще ви научим на няколко трика, с чиято помощ ще успеете да съхраните морковите сочни и свежи чак до пролетта. Съветите за правилно съхранение на моркови ще ви бъдат оп полза, дори ако си ги купувате от магазина в по-големи количества. Освен, че ще са сочни и хрупкави, а не меки или дървени на вкус, обелката на морковите ще остане тънка, така че ще може да я остържете с ножа, а не да я белите.

моркови съхранение

Тайни за правилно съхранение на морковите

  • Оптималната температура за съхранение на моркови е от 0 до + 3 ° C. При +5°C периодът на покой на кореновата култура приключва: започват да покълват!
  • Влажността трябва да е около 85-90%. Морковите не обичат въздуха твърде сух: бързо избледняват и стават "дървени".
  • Морковите не обичат интензивната вентилация. И то не заради влажността на въздуха: важно е поддържането на нивото на въглероден диоксид - естествен консервант, който забавя покълването при повишени температури, запазвайки оптималния вид на кореноплодната култура.
  • Смята се, че нивото на CO2 в стаята с моркови е 3-5%. Малко хора ще го мерят, но е важно да запомните: морковите не обичат теченията.
  • Трябва също така да пазим морковите от „лошите“ съседи, които произвеждат етилен - газ, който насърчава бързото узряване на плодовете. Подобни са ябълки, тиква, круши. Препоръчително е да ги съхранявате отделно или в контейнери (торбички например), ако са един до друг.

Как да съхранявате моркови и да спестите: 5 прости трика

1.

Не събирайте реколтата твърде рано, като преди това спрете поливането за 10-тина дни: в противен случай морковите ще бъдат твърде сочни и бързо ще избледнеят. Но не ги събирайте и твърде късно: при мокро време кореноплодните натрупват влага и бързо загниват. Да, и прорастват също.

съхранение на моркови

2. Важно е да подрежете морковите бързо! За целта ги разстелете направо на полето на тънък слой. Земята върху кореноплодите трябва да изсъхне, както и самата кожа на моркова. Но след няколко часа е важно да започнете да режете частта откъм листата: ако не ги "подстрижете" бързо, поне в същия ден - те ще изсъхнат пред очите ви. При рязане не оставяйте „опашки!“. Ако има твърде много "космати" корени, можете да отрежете изсушените. „Живите“ не режете - за да не повредят тънката кожа.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft