Така хубаво ухаеше цялата къща, че чак съседката дойде с претекст да ме види, но всъщност искаше едно парче

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Така хубаво ухаеше цялата къща, че чак съседката дойде с претекст да ме види, но всъщност искаше едно парче
Така хубаво ухаеше цялата къща, че чак съседката дойде с претекст да ме види, но всъщност искаше...
16206
Така хубаво ухаеше цялата къща, че чак съседката дойде с претекст да ме види, но всъщност искаше едно парче
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Повечето от вас знаят как се пече тиква на фурна, но наскоро една млада жена ми писа и ме помоли да споделя как точно правя печена тиква.

Тази рецепта за печена тиква на фурна е особено за нея и всички начинаещи кулинари, които не знаят как да си приготвят тази вкусотия.

Сега е точно сезонът, в който пазара изобилства от всякакви сортове тиква. Предполагам знаете, че тиквата е богата на плодова захар.

При някой сортове тикви захарта достига до 10%, което обезсмисля добавянето на допълнителна захар при печенето. Освен това тиквата е много диетична и влиза в менюто на всяка диета в този сезон. Тя съдържа 17 калории на 100 гр. Извънредно полезна при бъбречни и сърдечни заболявания.

 

Необходими продукти за печена тиква на фурна:

Тиква по ваш избор, хартия за печене и ако тиквата е от белите, задължително алуминиево фолио.

Още: мед при условие, че след изпичане тиквата не ви е достатъчно сладка.

Приготвяне: измийте добре тиквата, тъй като се пече с кората. Разрежете я на две или четири парчета и с помощта на супена лъжица изгребете семенната част. От опит ви казвам, че с лъжица е най лесно и бързо. В случай, че парчетата тиква са едри, може да ги разрежете още. С остър малък нож направете разрези на всяко парче тиква. Тези разрези се правят, за да може тиквата да се изпече по-лесно.

Сложете лист хартия за печене в тавата и подредете тиквата. Хартията в случая ще предпази тавата от загаряне на захарния сироп, който ще отдели тиквата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. Ако тиквата е бяла, тя е множко по-дебела и затова я покрийте с фолио и така сложете да се пече.

За около час тиквите цигулки се изпичат. Бялата тиква печете около един час и тридесет минути покрита с алуминиево фолио. След което махнете фолиото и запечете до готовност. Изпечената тиква на фурна се познава по това, че е добре омекнала. Може да пробвате като при картофите. Ако върха на нож влиза лесно, значи тиквата е готова.

Сервирайте вашата печена тиква на фурна добре охладена. В случай, че не ви е сладка, към всяко парче печена тиква добавете купичка с мед. Не подслаждайте предварително тиквата, особено с мед, защото той загубва всички полезни вещества при топлинна обработка.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft