Хранителните вещества от тиквички имат редица благоприятни ефекти върху здравето на човека: магнезият помага за намаляване на кръвното налягането, витамини С и А предотвратяват развитието на атеросклероза, хранителни влакна засягат снижаването на холестерола, както и почистването на токсините от дебелото черво.
Тиквичките активират метаболизма на клетките, подобряват дейността на мозъка, допринасят за жизнеността на организма.
Ето една рецепта за лесна подготовка на кюфтета от тиквички, апо вкус може да добавите сирене или някои други ситно нарязани съставки.
2 големи тиквички (или 3 по-малки)
3 яйца
3 скилидки чесън
50 грама сирене (не е задължително)
Брашно
Сол или подправка от сухи зеленчуци
Пресен магданоз
Пресни подправки
Обелете тиквичките (ако са млади е достатъчно само добре да ги измиете) и изрендосайте. Добавете яйцата, нарязания пресен магданоз и брашно (постепенно). Сместа трябва да бъде малко по-плътна от тази за палачинки. Добавете сол или подправка на вкус и настъргано сирене (по желание).
С голяма лъжица изваждайте от сместа и пържете на загрят предварително тиган с олио. Когато са готови ги извадете и поставете върху хартиена салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.