400 г прясна паста (талятели)
300 г кайма смес
80 г бекон Панчета
1 морков
1 глава лук
2 стръка селъри
2 скилидки чесън
50 г пасирани домати от консерва
1 с. л. доматен концентрат
200 мл червено вино
250 мл прясно мляко
2 с. л. сос Уорчестър
50 мл зехтин
40 г пармезан
1 ч. л. сух риган
черен пипер на вкус
листа босилек за украса
Морковът, селърито и лукът се почистват и се нарязват наситно. Запържват се в зехтина.
Чесънът се почиства, пресова се и се добавя при зеленчуците. Беконът се нарязва наситно и също се прибавя в съда. Овкусява се с ригана.
Слага се каймата и се намачква с дървена лъжица, за да не стане бучки.
Когато се запържи се слага доматеният концентрат и веднага се деглазира с виното, като се налива и малко вода. Огънят се намалява и сосът се оставя да се вари около 1 час. Добавят се сосът “Уорчестър” и пасираните домати. Остая се да къкри на слаб огън.
Когато течността се изпари се налива млякото, овкусява се с черен пипер и отново се изчаква да се изпари течността.
В друг съд се сгорещява вода и когато кипне се посолява и се слага пастата.
Вари се 3 минути и се изважда от водата с помощта на подходяща вилица. Сипва се зехтин и се разбърква внимателно.
Пастата се слага в чинии, залива се със соса, поръсва се с настъргания пармезан и се украсява с босилек.