2 консерви домати
3 с.л. доматено пюре
1 глава лук
5 големи скилидки чесън
1 чаша червено вино
зехтин
1 с.л. захар
1 голяма шепа черни маслини
6 филенца аншоа
голяма китка магданоз
шепа листа от босилек
400 гр. талятели
За доматения сос: нарежете лука на ситно и го задушете в малко зехтин и сол на вкус, докато омекне напълно. Нарежете на ситно скилидките чесън и ги добавете в съда с лука, заедно с доматите, доматеното пюре, захарта и червеното вино. Оставете сместа да заври, след това внимателно я варете на бавен огън за около 8 часа, докато сосът стане гъст и тъмен. Пюрирайте соса в блендер и го прецедете през фина цедка. Трябва да бъде доста гъст, така че добре да покрие пастата. Ако е прекалено рядък, поварете го още малко, докато намали обема си още малко. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Пригответе пастата според указанията на опаковката, а през това време довършете соса: накълцайте на ситно филенцата аншоа и внимателно ги запържете в малко зехтин, докато започнат да се разпадат, след това добавете доматения сос и разбъркайте. Разрежете маслините и ги добавете в соса. Най-накрая нарежете магданоза и босилека и ги добавете към соса. Когато талятелите са готови, разбъркайте соса в тях – сложете толкова количество, че да покрие пастата добре. Поднесете с малко червено вино и хрупкав хляб.