
100 г хайвер
1 л растително масло
1 бр. лимон или 1 ч.л. (5 г) винена киселина
100 г кифла или бял хляб
Хайверът се почиства от ципите, поставя се в порцеланов, стъклен или емайлиран съд и се трие в продължение на 15-20 минути с дървена лъжица, като се прибавя на тънка струйка растителното масло. Растителното масло трябва да бъде с температура около 15*С, при която най-добре се получава емулсия. Ако се прибави много растително масло наведнъж, хайверът се пресича. Ако хайверът се сгъсти много, се прибавя малко студена газирана вода. Разбитият хайвер се подправя с лимонов сок или винена киселина. Ако се консумира веднага, към него може да се прибавят ситно нарязан лук и сух бял хляб (солена кифла), предварително накиснат в прясно мляко. Готовият хайвер се украсява с маслини, зеленина, лимонови резенчета. Съхранява се в покрит съд при температура 3-5*С.
Пресеченият хайвер се поправя по следния начин: сух съд се облива с белтък от яйце и в него при непрестанно биене се прибавя по малко от пресечения хайвер.