Тартаруга – Италианско хлебче-костенурка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Тартаруга – Италианско хлебче-костенурка
Тартаруга – Италианско хлебче-костенурка
admin
Добавена от: admin
20679
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За 12 хлебчета:

2/3 чаша (150 гр.) БИГА (италианска закваска - виж рецептата по-долу)
1 ¼ чаши топла вода
1 с.л. захар
1 опаковка (7 гр.) суха мая
2 чаши универсално брашно
1 ¾ чаши царевично брашно
2 ч.л. сол
зехтин

ЗА ЗАКВАСКАТА (БИГА):
1/4 ч.л. активна суха мая
1/4 чаша (60 гр.) топла вода
3/4 чаша + 4 ч.л. (200 гр.) вода, за предпочитане минерална, на стайна температура
2 1/3 чаши (330 гр.) брашно
олио за купата
 

За закваската:
Разбъркайте маята в топлата вода и оставете, докато стане на крем – около 10 минути. Разбъркайте останалата вода в кремообразната смес, след това добавете постепенно брашното – чаша по чаша. Ако бъркате на ръка, разбърквайте с дървена лъжица 3-4 минути. Ако бъркате с миксер, разбивайте с лопатката на най-ниска скорост за 2 минути. Ако разбърквате с кухненски робот, бъркайте само колкото да се образува лепкаво тесто. Прехвърлете закваската в леко намазана с олио купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на хладна стайна температура за 6-24 часа, докато утрои обема си, но все още е влажна и лепкава.
Покрийте и замразете в хладилник, докато се наложи да използвате. Ако сте замразили във фризера, оставете на стайна температура за около 3 часа, преди да използвате, докато сместа стане активна и шупне.

За хлебчетата:
Пресейте двата вида брашно. Добавете солта и оставете настрана. Разтворете захарта в топлата вода. Разбъркайте вътре маята и оставете да се захване за 10-тина минути. Сложете бигата в купата, в която ще разбърквате. Прибавете водната смес с маята и объркайте всичко добре. Прибавете с бъркане брашнената смес и омесете за около 5 минути (10 минути, ако месите на ръка). Сложете тестото в леко намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кухненска кърпа и оставете да втасва 2 часа.
Оформяне:
Подгответе две големи тави и покрийте с хартия за печене. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност. Внимателно оформете тестото на плосък диск с дебелина около 2,5 см. Нарежете го на 12 равни парчета. Оформете всяко парче тесто на топка. С бърз натиск на дланта разплескайте всяка топка на плосък диск. Поставете тестения диск върху приготвената тавичка. Започвайки от центъра, притискайте тестото към краищата на диска, докато получите желания размер. Покрийте с прозрачно фолио и кърпа (покривка) и оставете да втасва 1 час.
Печене:
Загрейте фурната на 190 градуса. Махнете фолиото от хлебчетата. С нож направете диагонални разрези върху тестото (първо в едната посока, след това – в другата). Трябва да са с дълбочина около 0,75 см. Намажете бързо със зехтин. Оставете в покой за 5 минути и поставете в загрятата фурна. Печете хлебчетата 28 минути.
Извадете от тавичката и охладете върху кухненска решетка.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft