Тарт Татен

вход през zajenata.bg
Тарт Татен
admin
Добавена от: admin
13662
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 пакетче масло от 125 гр, много студено

1 чаена чаша брашно

½ чаена чаша ледена вода

щипка сол

1 с.л. захар

 

За плънката:

3-4 големи ябълки

½ чаена чаша захар

1 пакетче масло от 125 гр

Студеното масло се реже на парченца, добавя се пресятото брашно, солта и захарта и с изстудени ръце всичко се прави на трохи, като се внимава това да стане максимално бързо. Добавя се водата и тестото се събира на топка. Леко се поръсва с брашно, за да не лепне и се прибира в найлоново пликче в хладилника, за да стегне и глутена да се свърже.

Междувременно ябълките се обелват, почистват и нарязват на осминки.

В тиган с дебело дъно или в тава, на котлона се разстопява маслото, като се обливат и стените на съда, за да се извади тарта по-лесно в последствие. Добавя се захарта и се разбърква до разтопяване. Ябълките се подреждат красиво и много близо една до друга и на средно силен котлон се оставят да се карамелизират до златисто кафяво около 20 тина минути. Тестото се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от диаметъра на тигана или тавата. Тестото се навива на точилката и се пренася върху ябълките, като краищата му се подпъхват на вътре.

Тарта се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-30 минути или докато кората се зачерви. Изважда се и се оставя да се охлади леко. Тавата се захлупва със широка чиния и много внимателно и бързо, с ръкавици, за да не се изгорите, ако случайно горещия карамел потече, се обръща. Ако ябълките се разместят се връщат на мястото им. Сервира се топъл със сметанов сладолед или заквасена сметана.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft