Ако обичате пица или пърленки , ще ви хареса и тази вкусна рецепта за пълнени питки , която намерихме в мрежата. Без много усилия ще си имате обилна закуска или бърза и вкусна вечеря.
Божествени пълнени питки на тиган
Продукти:
1 чаша кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат (загасена с оцет)
1/2 ч.л. сол
1/2 с.л. захар
3 чаши брашно (2,5 чаши за тестото + 0,5 чаша за оформяне)
200 г извара
120 - 150 г твърдо сирене
2 скилидки чесън (по желание)
олио за пържене
Приготвяне:
1. Пригответе тестото. Изсипете солта, захарта и содата, угасена с малко оцет, в купата с киселото мляко и разбъркайте с бъркалка.
2. Докато бъркате, поръсете пресятото брашно на части и бъркайте, докато тестото стане гладко.
3. Доомесете тестото върху набрашнен плот до гладка топка.
Поставете го в плик и го оставете да почине за 15-20 минути.
4. За плънката може да използвате всяко твърдо сирене, настъргано на ситно ренде.
Добавете извара, щипка сол, две пресовани скилидки чесън (пропуснете, ако ще приготвяте питките за закуска) и разбъркайте добре плънката.
Разделете на 4 части.
5. Разделете и тестото на 4 части и разточете всяка част на палачинка с дебелина 5 мм .
Поставете пълнежа в средата, увийте го в тестото и отново разточете на плоска питка.
6. Загрейте олиото в тиган и запържете от двете страни до златисто.
7. Накрая поставете върху хартиени кърпи, за да се отървете от излишната мазнина.
8. Готово.
Добър апетит!