Яйцата са един от продуктите в кухнята, без който не можем. Въпреки, че диетолозите от десетилетия спорят относно ползата и вредата от яйцата , все пак те си остават един от най-необходимите продукти за човешкото тяло.
Сигурно сте забелязвали, когато чукнете суровото яйце в тигана или в купата за разбиване, че по него често има малки червени или кафяви петънца .
Тези " кръвни точки " са свързани с разкъсването на кръвоносните съдове в репродуктивната система на пилетата по време на овулация или образуване на яйцеклетки.
Друга причина за появата на тези тъмни петна е свързана с отлепване на стените и вътрешните тъкани на репродуктивната система на младо пиле.
Това нерядко явление обаче не трябва да притеснява консуматорите. Според експерти те са напълно безобидни, особено при определени породи пилета.
Тоест, яйце с малки петънца от кръв не е вредно за здравето, те просто показват, че е оплодено. Но ако в яйцето има много кръв, по-добре е да не го ядете.
Други аномалии в яйцата
- Яйце с два жълтъка: по време на процеса на овулация може да се случи, че в пилето се образуват две яйца, което е доста типично, особено за младите птици. Следователно, ако това яйце е оплодено, тогава от него ще се родят две птици.
- Черупка с грапавост или на вълни: тези деформации са с различен произход, от непълно образуване на репродуктивната система на пилетата.
- Бели петна в яйчния белтък: тази плътна нишка в белтъка или жълтъка показва, че яйцето е прясно. В допълнение, функцията на тези петна или нишки е да поддържат жълтъка в центъра.
- Бели точки в черупката: те могат да показват излишък от калций, както и определени проблеми с репродуктивната система на животното. Това яйце обикновено е годно за консумация, но най-добре е да се консултирате с диетолог.