Тези видове риба трябва да ги консумирате по-рядко, защото може да се окажат много опасни за здравето ви

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Тези видове риба трябва да ги консумирате по-рядко, защото може да се окажат много опасни за здравето ви
67725
Снимков материал: pixabay.com
Тези видове риба трябва да ги консумирате по-рядко, защото може да се окажат много опасни за здравето ви

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче даже когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас.

Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!

Днес насочваме вниманието ви към рибата, която е предпочитан деликатес през цялата година, но особено в летния сезон край морето. Тя е полезна и здравословна храна, но все пак добре е да знаете определени подробности за някои видове риба, за да не останете неприятно изненадани, след като сте избрали да ги консумирате.

А е твърде възможно след прочита на следващите редове да се откажете изобщо от тях.  Почти всеки обича риба. Тя е полезна, вкусна и особено изкушаваща, ако е приготвена с изпитан майсторлък. Затова е добре поне веднъж в седмицата тя да присъства в менюто ни.

Трябва да знаете обаче, че има някои риби, които повече биха ви навредили, отколкото помогнали, особено в случаите, когато прекалите с консумацията им.

Насочваме вниманието ви към няколко вида риба, които или трябва да ядете рядко, или изобщо да преустановите консумация.

 

Сом с хормони

Сомът е риба с изключително разнообразен аминокиселинен състав, важен за нормалното функциониране на организма, освен това е и добър източник на минерали. И все пак не е за пренебрегване информацията, че по размери този вид риба може да нарасне значително. А за да ускорят растежа им, много рибари ги хранят с хормони, особено тези, които са внесени от азиатските страни. Свободно отглежданите сомове пък, са много по-малко опасни и на практика – по-полезни за здравето. Но съществуват няколко вида, които крият риск за здравето на човека. Това се дължи на внедрени зад перките им жлези, които отделят вещество и създават усещане за „ужилване”. Ето защо е необходимо, когато го приготвяте, да бъдете внимателни при почистването му.

 

Скумрията съдържа живак

В химическия състав на скумрията има много белтъчини и мазнини. Ненаситените мастни киселини пък са ценен продукт и антиоксидант, който спомага за укрепване на мембраните на клетките на организма за сметка на неутрализацията на свободните електрони. И все пак ще се изненадате да научите, че скумрията съдържа живак, който не може да се изчисти, а се натрупва в човешкото тяло, причинявайки различни заболявания. Най-малко опасна в това отношение е атлантическата скумрия, която може да си позволите да хапвате толкова, колкото ви се иска. Бъдете бдителни при избора на този вид риба.

 

Риба тон не е добра за деца

Малко преди 40-те години на миналия век рибата тон е считана за изключително луксозна храна. А също и полезна – в едва 100 г от продукта се откриват витамините В3и В6, а също и изключително редкият витамин В12 - до 11 мкг (което е пет пъти повече от средната дневна доза). В тази риба се откриват и много минерали - фосфор, магнезий и желязо, необходими за правилното функциониране на всички функции на тялото и организма.

Тази риба обаче, подобно на скумрията, също съдържа живак, даже в много по-големи дози – особено когато говорим за черния и червения тон. Оказва се, че в магазините вече има много малко свободно отглеждана риба тон, тъй като тя е почти изчезнала. На практика всички риби от този тип идват от ферми, където преди това са хранени с антибиотици и хормони.

 

Тилапия не е добра за сърдечни проблеми

Рибата тилапия е изключително полезна за костите, защото съдържа редица минерали, най-вече фосфор. Но в тази риба няма много здрави мастни киселини, за сметка на това концентрациите на вредни мазнини са почти толкова високи, колкото в свинска мас. Излишната консумация на тилапия пък, води до повишаване на нивата на холестерола, като прави тялото осезаемо по-чувствително към алергени.

 

Змиорките са пълни с мазнини

Змиорките имат много мазнини, като по този начин усвояват по-лесно промишлените и селскостопански отпадъци във водата. Американските видове, например, имат най-високо ниво на такъв тип интоксикация. Но и европейските змиорки също са известни с това, че са заразени с големи количества живак. Пангасиус е канцерогенна Повечето от пангасиите, които можем да видим по магазините, всъщност са внесени от Виетнам, по-конкретно от река Меконг, която се смята за едно от най-замърсените водни тела в света. Освен това филето на пангасиус съдържа повишено ниво на нитрофуразон и полифосфати (канцерогените).

 

Морска риба “Tilefish” води до хранително отравяне Вероятно не сте се замисляли, а навярно не сте и чували за тази риба, но знайте, че тя е лидер в замърсяването с живак и често се лови в пряко нарушение на правилата. Всичко това води до увеличаване на риска от хранително отравяне. Не прекалявайте и с лаврака Лавракът също носи своите изключителни ползи за организма.

Съдържа незаменимите омега-3 мастни киселини, които предпазват от редица сериозни заболявания. И тази риба обаче съдържа достатъчно количество живак, поради което ви съветваме да не прекалявате с консумацията й. Сребърен долар води до проблемно храносмилане Тази риба е по-известна като морска риба. Съдържа гемпилотоксин – восъчна субстанция, която изобщо не се метаболизира. Токсинът не причинява много вреди, но може да доведе до лошо храносмилане. За да се намалят нивата на гемпилотоксин, тази риба трябва да е или пържена, или на скара.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft