Съществуват все повече доказателства, че храната, която ядем, може да промени растежа и разпространението на рака, казват учени от Кеймбридж.
Изследванията върху животни, публикувани в списание „Нейчър“ (Nature), показват, че туморите на гърдата спират да растат без аспаргин. Това е съвсем естествена съставка, намираща се в много, считани за здравословни храни, като аспержите, морските дарове, картофите, месото от домашните птици и редица други хранителни продукти.
Аспарагинът е аминокиселина - блок от белтъчини – чието наименование идва от аспержите.
Изследванията, проведени от учените от Кеймбридж, показват, че диета с ниско съдържание на аспаргин или лекарства, които блокират неговото усвояване, спират развитието на туморите на рака на гърдата.
Друго проучване, на университета в Глазгоу, сочи, че намаляване на приема на продукти, съдържащи серин и глицин, забавят развитието на лимфома и чревните ракови заболявания.
Според учените вече е ясно, че различните видове рак зависят от храните, които приемаме. Раковата клетка трябва да премине през огромни промени, за да се разпространи и да създаде метастази. Необходимо е първо да се откъсне от главния тумор, после да оцелее в кръвта и накрая да успее да се установи в здрава част от тялото. В повечето случаи на рак, смъртоносни се оказват именно метастазите.
Липсата на аминокиселни в диетата обаче също може да има тежки последствия за здравето. Те са жизненоважни за човешкия живот. Ето защо е важно пациентите да не изключват напълно специфична хранителна група от диетата си, без да са се консултирали с лекар.
Защо пържените картофи са вредни? Те съдържат аминокиселината аспаргин, която при висока температура (над 190 градуса), при каквато се случва пърженето, се превръща в акриламид, който е научно доказано, че има силно изразено канцерогенно действие върху организма.
В никакъв случай не претопляйте пържените картофи, защото при притоплянето акриламидът се увеличава двойно.
Избирайте здрави картофи, без петна и без израстъци. Ако може да видите картофа отвътре, спрете се на по-жълтеникавите сортове, защото те са по-сладки.
Един от оптималните начини да ги приготвим пържени, е да ги обработим преди пържене – да ги задушим леко или да ги запечем, за да може да съкратим агресивната термична обработка.
Важна е мазнината, в която пържим. Единият вариант е да се използват специални фритюрни мазнини, а не олио. Те се окисляват по-трудно и не се трансформират в трансмастни киселини. Най-добре е обаче да пържим в масло от гроздови семки – да, то е скъпо и се намира сравнително трудно, но е единствената мазнина, която позволява безвредното пържене. И това не важи само за картофите.
Тя е безвредна, защото е устойчива на високата температура и съдържа полифеноли, които не предпазват от свободните радикали. Други мазнини, които бихте могли да ползвате за пържене, са маслото гхи и кокосовото масло.
Пържете в малко мазнина и за възможно най-кратко време. Не допускайте картофите или друг продукт, който пържите, да прегарят. Ако имате фритюрник, използвайте го, за да може да регулирате температурата и тя да не скача над 190 градуса. Ако пък нямате фритюрник, ползвайте най-добре керамичен тиган.
В никакъв случай не използвайте повторно мазнината, в която вече сте пържили веднъж.
Когато консумирате пържени храни, задължително ги комбинирайте с пресни салати – те имат свойството да извеждат токсичните вещества от организма.
На пазара вече има уреди за безвредно пържене на картофи и други продукти. Не са евтини, но са добра инвестиция във вашето здраве и добра форма. Защото пържените храни не само са доста калорични – редовната им консумация уврежда стомаха, води до сърдечно-съдови заболявания, гастрит, колит и други.
След като изпържите картоф, тиквичка или патладжан, оставете ги върху кухненска хартия или салфетка, които да попият излишната мазнина. И не ги пресолявайте!
Въпреки всички тези съвети всеки специалист по здравословно хранене ще ви каже, че е най-добре да пържите в изключително редки случаи. Има множество рецепти, които позволяват да приготвите картофките също толкова вкусни като пържените, но без да ги пържите. Ето някои такива идеи:
„Пържени“ картофи с белтъци
Необходими продукти:
- 7 картофа на пръчици
- 2-3 белтъка
- шарена сол
- 2 скилидки счукан чесън
- червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Смесете белтъците с подправките и оваляйте с тях картофените пръчици.
2. Наредете картофите върху тава, постлана с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за половин час.
Може да ги запечете и само с белтъци и сол или с подправки по избор.
„Пържени“ картофи с гхи
Необходими продукти:
- 7 картофа на кръгчета
- 3 с.л. масло гхи
- 2 скилидки счукан чесън
- стръкче розмарин
- сол
Начин на приготвяне:
1. Ако нямате масло гхи, може много лесно да си го приготвите сами. Сложете в дълбок съд буца масло (количеството няма значение) и го разтопете върху котлона на слаб огън. Когато маслото се разтопи, на повърхността му ще се образува пяна. Трябва с решетъчна лъжица да изгребете цялата пяна. Когато маслото изстине, го сложете в буркан и вече може да го държите дори извън хладилника.
2. В подсолена вряща вода сварете картофите за 5-10 минути в зависимост от дебелината, с която сте ги нарязали.
3. Извадете ги и ги подсушете с кърпа или кухненска хартия.
4. В керамичен тиган стоплете маслото гхи и оваляйте в него картофите. Оставете ги на среден огън около 5 минути и подправете с чесън, розмарин и сол.
Малък трик:
Тъй като е много важно от здравословна гледна точка картофите да не са прекалено солени, ви предлагаме начин, по който изобщо няма да има нужда да посягате към солницата. Съчетайте ги с някакъв сос, например песто, което може сами да си направите. Него може да го ползвате не само за картофите, но и като сос за спагети, страхотно допълнение към салатата с домати и много други.