Тези начини за приготвяне на храни ни носят рак, който ни убива-Ето и здравословните алтернативи

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Тези начини за приготвяне на храни ни носят рак, който ни убива-Ето и здравословните алтернативи
10506
Снимков материал: pixabay.com
Тези начини за приготвяне на храни ни носят рак, който ни убива-Ето и здравословните алтернативи

Съществуват все повече доказателства, че храната, която ядем, може да промени растежа и разпространението на рака, казват учени от Кеймбридж.

Изследванията върху животни, публикувани в списание „Нейчър“ (Nature), показват, че туморите на гърдата спират да растат без аспаргин. Това е съвсем естествена съставка, намираща се в много, считани за здравословни храни, като аспержите, морските дарове, картофите, месото от домашните птици и редица други хранителни продукти.

Аспарагинът е аминокиселина - блок от белтъчини – чието наименование идва от аспержите.

Счита се, че помага срещу стареенето, затлъстяването, предпазва черния дроб и е необходим за поддържане на равновесието и централната нервна система.

Изследванията, проведени от учените от Кеймбридж, показват, че диета с ниско съдържание на аспаргин или лекарства, които блокират неговото усвояване, спират развитието на туморите на рака на гърдата.

Друго проучване, на университета в Глазгоу, сочи, че намаляване на приема на продукти, съдържащи серин и глицин, забавят развитието на лимфома и чревните ракови заболявания.

Според учените вече е ясно, че различните видове рак зависят от храните, които приемаме. Раковата клетка трябва да премине през огромни промени, за да се разпространи и да създаде метастази. Необходимо е първо да се откъсне от главния тумор, после да оцелее в кръвта и накрая да успее да се установи в здрава част от тялото. В повечето случаи на рак, смъртоносни се оказват именно метастазите.

Липсата на аминокиселни в диетата обаче също може да има тежки последствия за здравето. Те са жизненоважни за човешкия живот. Ето защо е важно пациентите да не изключват напълно специфична хранителна група от диетата си, без да са се консултирали с лекар.

Защо пържените картофи са вредни? Те съдържат аминокиселината аспаргин, която при висока температура (над 190 градуса), при каквато се случва пърженето, се превръща в акриламид, който е научно доказано, че има силно изразено канцерогенно действие върху организма.

В никакъв случай не претопляйте пържените картофи, защото при притоплянето акриламидът се увеличава двойно.

Избирайте здрави картофи, без петна и без израстъци. Ако може да видите картофа отвътре, спрете се на по-жълтеникавите сортове, защото те са по-сладки.

Един от оптималните начини да ги приготвим пържени, е да ги обработим преди пържене – да ги задушим леко или да ги запечем, за да може да съкратим агресивната термична обработка.

Важна е мазнината, в която пържим. Единият вариант е да се използват специални фритюрни мазнини, а не олио. Те се окисляват по-трудно и не се трансформират в трансмастни киселини. Най-добре е обаче да пържим в масло от гроздови семки – да, то е скъпо и се намира сравнително трудно, но е единствената мазнина, която позволява безвредното пържене. И това не важи само за картофите. 

Тя е безвредна, защото е устойчива на високата температура и съдържа полифеноли, които не предпазват от свободните радикали. Други мазнини, които бихте могли да ползвате за пържене, са маслото гхи и кокосовото масло.

Пържете в малко мазнина и за възможно най-кратко време. Не допускайте картофите или друг продукт, който пържите, да прегарят. Ако имате фритюрник, използвайте го, за да може да регулирате температурата и тя да не скача над 190 градуса. Ако пък нямате фритюрник, ползвайте най-добре керамичен тиган.

В никакъв случай не използвайте повторно мазнината, в която вече сте пържили веднъж.
Когато консумирате пържени храни, задължително ги комбинирайте с пресни салати – те имат свойството да извеждат токсичните вещества от организма.

На пазара вече има уреди за безвредно пържене на картофи и други продукти. Не са евтини, но са добра инвестиция във вашето здраве и добра форма. Защото пържените храни не само са доста калорични – редовната им консумация уврежда стомаха, води до сърдечно-съдови заболявания, гастрит, колит и други.

След като изпържите картоф, тиквичка или патладжан, оставете ги върху кухненска хартия или салфетка, които да попият излишната мазнина. И не ги пресолявайте!

Въпреки всички тези съвети всеки специалист по здравословно хранене ще ви каже, че е най-добре да пържите в изключително редки случаи. Има множество рецепти, които позволяват да приготвите картофките също толкова вкусни като пържените, но без да ги пържите. Ето някои такива идеи:

„Пържени“ картофи с белтъци

Необходими продукти:

  • 7 картофа на пръчици
  • 2-3 белтъка
  • шарена сол
  • 2 скилидки счукан чесън
  • червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Смесете белтъците с подправките и оваляйте с тях картофените пръчици.

2. Наредете картофите върху тава, постлана с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за половин час.
Може да ги запечете и само с белтъци и сол или с подправки по избор.

„Пържени“ картофи с гхи

Необходими продукти:

  • 7 картофа на кръгчета
  • 3 с.л. масло гхи
  • 2 скилидки счукан чесън
  • стръкче розмарин
  • сол

Начин на приготвяне:

1. Ако нямате масло гхи, може много лесно да си го приготвите сами. Сложете в дълбок съд буца масло (количеството няма значение) и го разтопете върху котлона на слаб огън. Когато маслото се разтопи, на повърхността му ще се образува пяна. Трябва с решетъчна лъжица да изгребете цялата пяна. Когато маслото изстине, го сложете в буркан и вече може да го държите дори извън хладилника.

2. В подсолена вряща вода сварете картофите за 5-10 минути в зависимост от дебелината, с която сте ги нарязали.

3. Извадете ги и ги подсушете с кърпа или кухненска хартия.

4. В керамичен тиган стоплете маслото гхи и оваляйте в него картофите. Оставете ги на среден огън около 5 минути и подправете с чесън, розмарин и сол.

Малък трик:

Тъй като е много важно от здравословна гледна точка картофите да не са прекалено солени, ви предлагаме начин, по който изобщо няма да има нужда да посягате към солницата. Съчетайте ги с някакъв сос, например песто, което може сами да си направите. Него може да го ползвате не само за картофите, но и като сос за спагети, страхотно допълнение към салатата с домати и много други.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft