Поради съвременния ускорен начин на живот, прясно подготвените ястия стават все по-голям лукс, а подгряната храни, която консумираме е един от най-големите врагове на нашето здраве.
Именно претоплянето на храната, която вече е била приготвена не се препоръчва, тъй като повечето хранителни стоки стават вредни и токсични. Сред тези, които попадат в рисковата група, при които повторната термична обработка убива хранителните свойства и ензими са следните: Спанак, цвекло, целина, гъби, картофи и месо.
Съдържат нитрати, които след действието на микроорганизмите и загряването преминават в нитрати и в нитрозамини, които са много вредни и канцерогенни. Спанакът е рисков в тази група, така че винаги консумирайте в изключително свеж вид.
И картофите попадат в токсична група храни, които след загряването губят хранителни свойства. Най-новите изследвания показват, че картофите са най- здравословни, когато са сготвени. Когато се охладят се увеличава процента на устойчив нишесте, което има пробиотично действие.
Гъби
Съставът на гъбите лесно се променя заради протеините, които съдържат, така че стават вредни. Затова се препоръчва само леко да подгреете, най-много до 70 градуса.
С подгряване месото става вредно за нашето тяло заради промяната, която се случва в състава на белтъците. Когато протеините дълго време се стоплят на високи температури, се променя тяхната структура, така че такова месо става токсично.
Храни, които се обработват на ниски температури
В тях попадат месото от птици, риба (сьомга, скумрия, треска), млечни продукти и ястия, които съдържат мляко, сирене и яйца. При ястията с тези хранителни стоки претопляне не би трябвало да бъде опция. От друга страна, разбира се, тук са храните, чийто състав не се променя значително при повторно излагане на висока температура.Това се отнася за интегралните зърнени храни, като просото, ечемик и овес.
Съвети :
Претоплянето на супата се толерира, ако от нея извадите месото и зеленчуците, така че да загреете само течността. Топлата вода е идеалното решение за подгряване на рибата и месото, тъй като по този начин подходящата температура не предизвиква възникване на вредни вещества в храните.